Skip to main content

Εισαγγελέας για το πρόβλημα με τις εκλογές στο ΑΠΘ λόγω κατάληψης

Αναφορά των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ για τη δημιουργία προβλημάτων στις φετινές φοιτητικές εκλογές, λόγω κατάληψης στο κτήριο διοίκησης.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται, μετά την αναφορά των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ για την δημιουργία προβλημάτων στις φετινές φοιτητικές εκλογές, λόγω κατάληψης στο κτήριο διοίκησης. Οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου χθες ενημέρωσαν εγγράφως την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, ζητώντας να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες  για την απομάκρυνση των καταληψιών.

Η αναφορά διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Χρήστο Καραγιάννη ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της "διατάραξης οικιακής ειρήνης", κατά παντός υπευθύνου. Η έρευνα ανατέθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έτσι ώστε  να σχηματιστεί δικογραφία και να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.  

Υπό κατάληψη τελεί το κτήριο Διοίκησης, στο οποίο στεγάζονται οι γραμματείες των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής και της Σχολής Καλών Τεχνών που αδυνατούν να παραδώσουν στην εφορευτική επιτροπή, τους καταλόγους εγγεγραμμένων φοιτητών που ψηφίζουν στις αυριανές εκλογές, της 13ης Μαΐου 2015. Η διαδικασία διεξάγεται με  ευθύνη των Φοιτητικών Συλλόγων.

Αν δεν λειτουργήσει κανονικά το κτήριο Διοίκησης, δεν είναι δυνατό να παραδοθούν οι εκλογικοί κατάλογοι για τα συγκεκριμένα τμήματα, όπως ανακοίνωσε το ΑΠΘ. Στην ίδια ανακοίνωση η διοίκηση του πανεπιστημίου  επισημαίνει ότι "η ομαλή διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών είναι σοβαρό θέμα" και προαναγγέλλει ότι είναι  "υποχρεωμένη να ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων".