Skip to main content

Προς παραπομπή ο επιθεωρητής με τις μίζες από εταιρείες της Β. Ελλάδας

Ο αντεισαγγελέας Εφετών ζητεί να δικαστεί ο κατηγορούμενος για «εκβίαση», «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες» και «παθητική δωροδοκία».

Να παραπεμφθεί σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας πρώην γενικός οικονομικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας που κατηγορείται ότι τα χρηματιζόταν για να μειώνει πρόστιμα και να μην κάνει ελέγχους, επί μια10ετία.

Την πρόταση αυτή έκανε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ο αντεισαγγελέας Εφετών Θεοφάνης Λιούτας ζητώντας να δικαστεί ο κατηγορούμενος για «εκβίαση», «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες» και «παθητική δωροδοκία».

Επίσης ο εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή και της συζύγου του πρώην επιθεωρητή  για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Από τα άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών προέκυψε ότι ο επιθεωρητής και πρώην προϊστάμενος Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου- ΔΟΥ, κατείχε χρηματικά ποσά περίπου 800.000 ευρώ που δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματα του. Επίσης στα περιουσιακά του στοιχεία  περιλαμβάνονται ακίνητα σε Ελλάδα και Κύπρο και η συμμετοχή του σε υπεράκτια (off shore) εταιρεία. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε  με παραγγελία του εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση.

Σύμφωνα με την έρευνα και το πόρισμα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ο  οικονομικός επιθεωρητής φέρεται πως έπαιρνε ποσοστό, της τάξεως του 20%, από επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή κι άλλες πόλεις, για να μειώνει πρόστιμα και να έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση όσοι επιχειρηματίες βεβαιώνονταν ως παραβάτες κατά τη διάρκεια ελέγχων.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, περίπου 20 επιχειρηματίες έχουν καταθέσει ότι πλήρωσαν ποσά 100-200 χιλιάδων ευρώ ενώ εκτιμάται ότι ανάλογα έπραξαν σχεδόν 40-50 επιχειρήσεις σε Μακεδονία και Θράκη. Τα αδικήματα τελέστηκαν, επί μια δεκαετία, από το 2001 έως το 2012 ενώ η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία επιχειρηματία που δήλωσε ότι έπεσε θύμα εκβιασμού.