Skip to main content

Εισαγγελική έρευνα για τον ΟΑΣΘ μετά τη μήνυση των φορέων

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν στην εισαγγελία οι φορείς για τη 12ήμερη επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος» και παραβάσεις του νόμου περί δεδουλευμένων παρήγγειλε για την υπόθεση του ΟΑΣΘ η εισαγγελέας πρωτοδικών Ευαγγελία Καρανίκα.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν στην εισαγγελία φορείς της Θεσσαλονίκης τον περασμένο μήνα, μεταξύ αυτών ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης καθώς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων για την επίσχεση εργασίας που άφησε την πόλη χωρίς αστικά λεωφορεία για 12 συνεχείς μέρες.

Η έρευνα ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, ο οποίος αναμένεται να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους μεταξύ αυτών τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Σχετικά με την παράβαση καθήκοντος ζητείται να διαπιστωθεί εάν αποδόθηκαν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους ή εάν δεν αποδόθηκαν και έγιναν παρελκυστικές ενέργειες από την πλευρά της διοίκησης για μη δοθούν.

Για την παράβαση του νόμου περί δεδουλευμένων, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία θα αναζητηθεί εάν ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και εάν υπάρχει καταγγελία περί μη καταβολής δεδουλευμένων.

Επίσης, θα εξεταστούν έγγραφα και συμβάσεις για να διαπιστωθεί πού κατευθύνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάνει ο ΟΑΣΘ και αν αυτά αφορούν τις πληρωμές των εργαζομένων.