Skip to main content

Ισχνή βελτίωση του οικονομικού κλίματος διαπιστώνει η Eurobank

Ισχνή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και οριακή πτώση του ποσοστού ανεργίας βλέπουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Eurobank.

Σημάδια ομαλοποίησης εμφανίζει ο κλάδος της μεταποίησης, σύμφωνα με την Eurobank, η οποία διαπιστώνει ισχνή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και οριακή πτώση του ποσοστού ανεργίας.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας «7 Ημέρες Οικονομίας», έπειτα από τις ισχυρές αρνητικές διαταραχές των καλοκαιρινών μηνών ο κλάδος της μεταποίησης παρουσιάζει σημάδια ομαλοποίησης. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Markit (PMI) παρουσίασε μηνιαία βελτίωση για 5ο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο 2015. Πιο αναλυτικά διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες από 48,1 το Νοέμβριο 2015.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τον Αύγουστο 2014 που ο συγκεκριμένος δείκτης ξεπέρασε το όριο των 50 μονάδων. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει οριακή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο της μεταποίησης. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα της Markit, οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη βελτίωση ήταν η ενίσχυση της παραγωγής και της απασχόλησης. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι υπόλοιποι τρεις υποδείκτες, ήτοι νέες παραγγελίες, χρόνος παράδοσης προμηθειών και αποθέματα προμηθειών.

Παράλληλη πορεία με αυτή του δείκτη PMI φαίνεται να ακολουθεί ο δείκτης οικονομικού κλίματος. Πιο συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο 2015 παρουσίασε ισχνή μηνιαία βελτίωση κυρίως λόγω της ενίσχυσης των δεικτών εμπιστοσύνης της βιομηχανίας, των καταναλωτών και του λιανικού εμπορίου (στις υπηρεσίες και στις κατασκευές οι αντίστοιχοι δείκτες υποχώρησαν). Ωστόσο παρά την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του Φεβρουαρίου 2013 και αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό 7 ετών που καταγράφηκε τον Ιούνιο 2014.

Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 24,47% τον Οκτώβριο 2015. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε πτώση -0,12 ποσοστιαίων μονάδων (ΠΜ) ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο 2014 η μείωση ήταν 1,57 μονάδων. Επιπρόσθετα για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 το μέσο (ανά μήνα) ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 25,12%.

Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης Όγκου στο λιανικό εμπόριο (δείκτης αξίας σε σταθερές τιμές) κατέγραψε ετήσια μείωση 2,78% τον Οκτώβριο 2015. Οι κλάδοι με τις υψηλότερες αρνητικές μεταβολές ήταν των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (5,41%), των φαρμακευτικών προϊόντων – καλλυντικών (2,50%), των επίπλων ηλεκτρικών ειδών – οικιακού εξοπλισμού (1,65%) και των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων 1,46%. Ο Οκτώβριος 2015 ήταν ο 5ος συνεχής μήνας που ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο σημείωσε αρνητική ετήσια μεταβολή (μέσος όρος 3,03%).

Το σύνολο των καταθέσεων και ρέπος των μη νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΝΧΙ) στα ΝΧΙ στην Ελλάδα εκτός της ΤτΕ διαμορφώθηκε στα €155,19 δις το Νοέμβριο 2015. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2015 καταγράφηκε μείωση -€2,61 δις. Το σύνολο της χρηματοδότησης των κατοίκων εσωτερικού πλην ΝΧΙ από τα εγχώρια ΝΧΙ εκτός της ΤτΕ διαμορφώθηκε στα €227,25 δις το Νοέμβριο 2015. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο σημειώθηκε μείωση 621,20 εκ (5,59 δισ. σε όρους ετήσιας μεταβολής).