Skip to main content

Είσοδος Επανομής: Παρεμβάσεις έπειτα από δέκα χρόνια

Εντός του 2017 οι παρεμβάσεις στον κεντρικό δρόμο του τουριστικού οικισμού, για να βελτιωθεί η κίνηση των οχημάτων και να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας

Δέκα χρόνια είχε να συντηρηθεί ένας από τους σημαντικότερους δρόμους, με μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους τη θερινή τουριστική περίοδο, που αποτελεί και βασική οδική αρτηρία για το δήμο Θερμαϊκού και συνολικά την ανατολική Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το δρόμο Θεσσαλονίκης – Πλαγιαρίου – Επανομής, και ειδικότερα για την είσοδο της Επανομής, όπου γίνονται και πολλά τροχαία ατυχήματα.

Στην είσοδο της Επανομής εγκρίθηκε μια μεγάλη ανάπλαση, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, αφού ήδη ο δήμος προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις χρονολογούνται από το 2015, όταν είχε υλοποιηθεί σχετική κυκλοφοριακή μελέτη για το σύνολο της Επανομής από τον συγκοινωνιολόγο, Σταύρο Κωνσταντινίδη. Η συνολική κυκλοφοριακή μελέτη εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας δόθηκε το πράσινο φως και για τα έργα στην είσοδο της Επανομής.

Οι επαρχιακές οδοί της περιοχής είναι νευραλγικής σημασίας, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία χαρακτήρισε αναγκαίες και επείγουσες τις εργασίες στην είσοδο της Επανομής, ώστε αφενός να μη δημιουργούνται προβλήματα στις μετακινήσεις, αφετέρου να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας για οδηγούς και πεζούς.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, επισήμανε ότι πρόκειται για μια από τις πιο τουριστικές περιοχές του δήμου, αλλά και της Θεσσαλονίκης, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι και υψηλότατους κυκλοφοριακούς φόρτους, που όμως για χρόνια ήταν εγκαταλειμμένη. Ο δήμαρχος τονίζει ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι πολύ συχνά, λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου και γι' αυτό άλλωστε εκπονήθηκε η μελέτη, η οποία μετά τις εγκρίσεις θα υλοποιηθεί. Τα έργα, τόνισε ο κ. Μαυρομάτης, θα αρχίσουν εντός του έτους.

Την ελλιπή συντήρηση επέτεινε όμως και η οικιστική επέκταση και η μεγάλη ανοικοδόμηση πριν από την κρίση, που έφερε πολλές κατοικίες (παραθεριστικές και μόνιμες) στις δυο πλευρές του δρόμου, δημιουργώντας όμως πολλά προβλήματα, τόσο με την αυξημένη κίνηση οχημάτων, όσο και πεζών.

Στην κυκλοφοριακή μελέτη περιλαμβάνονται μια σειρά από σημεία της συγκεκριμένης επαρχιακής μεν, υπερτοπικού χαρακτήρα δε, οδικής αρτηρίας (συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την παραλία Επανομής, μέσα από τον οικισμό). Εκτός της εισόδου της Επανομής, όπου πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις αποκατάστασης και συντήρησης, προβληματικά σημεία υπάρχουν και στο κέντρο του οικισμού, όπου σταθμεύουν οχήματα για να ψωνίσουν από τα τοπικά καταστήματα και υφίστανται και προβλήματα ανεπαρκούς ορατότητας. Η κυκλοφοριακή μελέτη προβλέπει παρεμβάσεις σε μια σειρά από κόμβους, στη σήμανση, στη στάθμευση και προβλέπει επίσης τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων.