Skip to main content

Aνατροπή στην Ισπανία: Νικητής ο Ραχόι, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές

Ο αριστερός συνασπισμός Unidos Podemos έρχεται τρίτη δύναμη, ενώ τα exit polls τους έδιναν τη δεύτερη θέση. Μεγάλη η αποχή.

Ανατροπή υπέρ των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, σε σχέση με τα exit polls, που έδιναν στους Unidos Podemos τη δεύτερη θέση.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα αναδεικνύεται νικητής των εκλογών, καθώς λαμβάνει 136 έδρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) κερδίζει 86 έδρες.

Ο αριστερός συνασπισμός Unidos Podemos (του κινήματος ενάντια στη λιτότητα Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς) λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι κεντρώοι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.

Για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 176 έδρες στο Κογκρέσο των Βουλευτών (Κάτω Βουλή) των 350 εδρών.

Ιδιαίτερα χαμηλή ήταν η συμμετοχή, με τους Ισπανούς να... γυρίζουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, που επί ένα εξάμηνο δεν κατόρθωσε να βρει κοινό τόπο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει στο 51,17%, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου.