Skip to main content

Ισπανία: «Ψήνεται» κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Αριστερών

Σοσιαλιστές και Αριστεροί στην Ισπανία προσπαθούν να σχηματίσουν «προοδευτική» κυβέρνηση, σε περίπτωση που ο Ραχόι δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με την σύμπραξη Σοσιαλιστών-Αριστερών οραματίζονται ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ και ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο αρχηγός των Ισπανών σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σχηματισθεί μια κυβέρνηση «προοδευτικών δυνάμεων» στην Ισπανία, όταν και εφόσον ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αποτύχει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Φίλιππο ότι αποτελεί υποχρέωση του Ραχόι να προσπαθήσει πρώτος να κερδίσει μια πλειοψηφία και ότι το σοσιαλιστικό κόμμα θα ψηφίσει εναντίον του, αποκλείοντας έτσι και πάλι το ενδεχόμενο να σχηματισθεί ένας γερμανικού τύπου "μεγάλος συνασπισμός".

«Θα περιμένουμε την προσπάθεια του κ. Ραχόι και, αν αποτύχει, το σοσιαλιστικό κόμμα θα κάνει αυτό που χρειάζεται να κάνει για να σχηματίσει μια κυβέρνηση αλλαγής, προοδευτική και μεταρρυθμιστική», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ινγκλέσιας, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει μια κεντροαριστερή κυβέρνηση μαζί με τους σοσιαλιστές και άλλα αριστερά κόμματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις ισπανικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, συναντήθηκε με τον βασιλιά Φελίπε ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Είπα (στον βασιλιά Φελίπε) ότι είμαστε πρόθυμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές και το Izquierda Unida,» είπε ο Ιγκλέσιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, ο ηγέτης των Podemos, είπε ότι θα ήθελε να έχει την θέση του αντιπροέδρου στην νέα κυβέρνηση, η οποία θα αναστρέψει τα μέτρα λιτότητας και θα αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι ένα κράτος που αποτελείται από διαφορετικά έθνη, όπως η Καταλονία, όπου η τοπική κυβέρνηση επιθυμεί την απόσχιση από την Ισπανία.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων Ιγκλέσιας στους δημοσιογράφους:

• «Θα ήταν τιμή για μένα και για εμάς να λάβουμε μέρος στην κυβέρνηση»

• «Η πρότασή μου είναι να είναι πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ κι εγώ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης»

• «Αν το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) το επιθυμεί, μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση αλλαγής, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων»

• «Σεβόμαστε τον συμβολικό ρόλο του βασιλιά. Θα σεβαστούμε το χρονοδιάγραμμα. Η Ισπανία δεν μπορεί να περιμένει. Η Ισπανία δεν μπορεί να περιμένει τον Ραχόι»

• «Βασίζομαι σε αυτούς που συμφωνούν μαζί μου για την συμμετοχή μας στην κυβέρνηση».

• «Δεν νομίζω ότι ο Πέδρο Σάντσεθ είναι σε θέση να σχηματίσει μια αμιγώς σοσιαλιστική κυβέρνηση»

Παράλληλα, ο Ιγκλέσιας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει ήδη συμφωνήσει με τους Σοσιαλιστές και την αριστερά λέγοντας: «Το πρώτο πρόσωπο στο οποίο μίλησα είναι ο επικεφαλής του κράτους.»

Τέλος, ο ίδιος δήλωσε ότι σύντομα θα επικοινωνήσει με τον Πέδρο Σάντσεθ ώστε να του παρουσιάσει τον σχεδιασμό των Podemos.