Skip to main content

Ισπανία: Σε απεργία δικαστές και εισαγγελείς ζητώντας ανεξαρτησία

Το θέμα της δικαιοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ισπανία και ιδίως σε ό,τι αφορά τους αυτονομιστές της Καταλονίας.

Δικαστές και εισαγγελείς στην Ισπανία προχώρησαν σήμερα σε μια απεργιακή κινητοποίηση με ευρεία συμμετοχή, ζητώντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία για τη δικαιοσύνη απέναντι στην πολιτική εξουσία.

"Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη δυσφορία μας απέναντι στην παραμέληση και την εγκατάλειψη του δημόσιου τομέα" αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι επτά ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων της Ισπανίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της οργανωτικής επιτροπής, στην απεργία συμμετείχαν οι μισοί εισαγγελείς (51%) και το 42% των δικαστών.

"Στην Ισπανία, οι πολίτες έχουν την εντύπωση ότι η δικαιοσύνη δεν είναι όσο ανεξάρτητη θα όφειλε" είπε στους δημοσιογράφους ο Ιγνάθιο Γκονθάλεθ Βέγα, ο εκπρόσωπος της ένωσης Δικαστών για τη Δημοκρατία.

Εδώ και πολλά χρόνια, το θέμα της δικαιοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ισπανία και ιδίως σε ό,τι αφορά τους αυτονομιστές της Καταλονίας. Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κατέφυγε στη δικαιοσύνη για να ακυρώσει νόμους –τους οποίους θεωρούσε αντισυνταγματικούς– που είχαν ψηφιστεί από τοις αυτονομιστές αρχές της περιφέρειας αυτής. Τα δικαστήρια απέτρεψαν επίσης τις προσπάθειες του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν να επανεκλεγεί στην προεδρία.

Οι αυτονομιστές κατηγορούν τη δικαιοσύνη ότι έχει εργαλειοποιηθεί από την εξουσία και χαρακτηρίζουν "πολιτικούς κρατούμενους" τα εννέα ηγετικά στελέχη τους που έχουν προφυλακιστεί κατ' εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι επτά ενώσεις των δικαστικών, που δεν αναφέρουν ευθέως την Καταλονία, ζητούν περισσότερες επενδύσεις και προσλήψεις στον δικαστικό κλάδο. Η εκπρόσωπος της Ένωσης Εισαγγελέων Μονσεράτ Γκαρθία έκανε λόγο για "τεράστιο φόρτο δουλειάς" και ζήτησε "ποιοτική δικαιοσύνη, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε σήμερα".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά απάντησε ότι ουσιαστικά δεν διαφωνεί με αυτά τα αιτήματα και διαβεβαίωσε ότι ορισμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή προβλέπονται ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση από το κοινοβούλιο. Εφόσον εγκριθεί ο προϋπολογισμός, ο Καταλά υποσχέθηκε 300 προσλήψεις δικαστών και εισαγγελέων και 130 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων των δικαστηρίων.