Skip to main content

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο ΠΑΜΑΚ και χτύπησαν πρωτοετή φοιτητή

Άγνωστοι εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και προκάλεσαν καταστροφές - Τι δηλώνει ο πρωτοετής που δέχθηκε επίθεση στη Voria.gr

Ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλε λίγο πριν τις 14.00 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας φωνάζοντας συνθήματα.

Έσπασαν πίνακες και υλικά του πανεπιστημίου, πέταξαν έδρανα και έσκισαν αφίσες της ΔΑΠ. 'Ενας από αυτούς κρατούσε έναν ξύλινο λοστό.

Ακόμη, χτύπησαν έναν πρωτοετή φοιτητή και στη συνέχεια αποχώρησαν. Ο Α.Σ., φοιτητής α' έτους στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών δήλωσε στη Voria.gr: «Με είδαν κοντά στην είσοδο και μου επιτέθηκαν, περίπου πέντε άτομα ταυτόχρονα. Με χτύπησαν, μόλις κατάφερα να ξεφύγω πήγα να κρυφτώ και όταν ανέβηκα πάλι είχαν φύγει. Θα έπρεπε να υπάρχει φύλαξη, δεν γίνεται να μπαίνει έτσι όποιος να ναι».

Εκτιμάται ότι η εισβολή ήρθε ως «απάντηση» στη διενέργεια της συνέλευσης της ΔΑΠ στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. 

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης έκανε λόγο για μια εντελώς απρόκλητη επίθεση, που όμως αποτελεί πια συνηθισμένο φαινόμενο για το πανεπιστήμιο.

«Άλλη μια συνηθισμένη ημέρα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ήταν μια εντελώς απρόκλητη επίθεση που έγινε με καταδρομικό τρόπο», είπε ο ίδιος.

«Δέκα άνθρωποι μπαίνουν με κουκούλες στο πανεπιστήμιο, βγάζουν καδρόνια κι αρχίζουν να χτυπούν, να σπάζουν και να ρημάζουν και σε τρία λεπτά έχει τελειώσει το επεισόδιο και εξαφανίζονται», είπε ο κ. Ζαπράνης και κατέληξε: «Κακώς, αλλά έχουμε συνηθίσει πλέον σε τέτοιες καταστάσεις. Μόνο στην Ελλάδα, μόνο στο ελληνικό πανεπιστήμιο γίνονται αυτά».

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό, ζητώντας να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσουν τα περιστατικά βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και καλώντας παράλληλα όλες τις φοιτητικές παρατάξεις να καταδικάσουν το επεισόδιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Σήμερα Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 και λίγο μετά τις 13:00 εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας περίπου 20 κουκουλοφόροι, οι οποίοι χωρίς καμία αιτία επιτέθηκαν και προπηλάκισαν μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς και φοιτητές που βρισκόταν στον χώρο, προκαλώντας ταυτόχρονα φθορές στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Είναι περισσότερο από λυπηρό το γεγονός να συναντάται στις μέρες μας τέτοια ωμή βία εντός των Πανεπιστημίων που αποτελούν κέντρα παιδείας, ήθους και πολιτισμού.

Το σκηνικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από συνεχόμενα περιστατικά βίας και τρομοκρατίας των γνωστών αγνώστων που στηρίζονται μάλιστα από μειοψηφίες μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτό αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της δράσης και της κουλτούρας των αριστεριστών στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Ως πότε τα Πανεπιστήμια θα γίνονται μάρτυρες τις ανομίας των αναρχικών στοιχείων; Θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιες αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη φύλαξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και να προσφέρουν τη στοιχειώδη προστασία σε όσους φοιτούν σε αυτά.

Τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν διαθέτουν οργανωμένη πανεπιστημιακή φύλαξη, σε αντίθεση με άλλους δημόσιους οργανισμούς και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα η ασυδοσία των μειοψηφιών να συνεχίζεται και αυτά να παραμένουν εστίες βίας.

Απαιτούμε από την πολιτεία και τις αρχές να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η αρρωστημένη και επικίνδυνη κατάσταση.

Καλούμε όλα τα κόμματα, όλες τις φοιτητικές παρατάξεις και όλους τους φοιτητικούς Συλλόγους να καταδικάσουν συλλογικά το περιστατικό, όπως και κάθε πράξη βίας εντός των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όπου και αν προέρχεται».