Skip to main content

Ιταλία: Προβάδισμα του «όχι» στο δημοψήφισμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

To «όχι» προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις για το ιταλικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Ισχυρή η μερίδα των αναποφάσιστων.

To «όχι» προηγείται στις περισσότερες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το ιταλικό δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Ο Ρέντσι είχε αρχικά εμφανιστεί να «δένει» την παραμονή του στην πρωθυπουργία με την έκβαση του δημοψηφίσματος, γραμμή στην οποία έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ισχυρή πάντως εμφανίζεται η μερίδα των αναποφάσιστων, ενώ σε ορισμένες δημοσκοπήσεις μέχρι και οι μισοί δηλώνουν πως πιθανώς να μην προσέλθουν καν στα εκλογικά τμήματα. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση του Demopolis για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7, η πρόθεση ψήφου υπέρ του «όχι» αγγίζει το 39%, υπέρ του «ναι» το 36%. Το υπόλοιπο στατιστικό δείγμα δηλώνει αναποφάσιστο.

Σε γκάλοπ παράλληλα της εταιρίας Tecnè, για λογαριασμό της Rai, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θα καταψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις σε ποσοστό 53,5%, ενώ το 46,5% εννοεί να τις στηρίξει. Βάσει της δημοσκοπικής έρευνας της εταιρίας Euromedia Research, τέλος, το «όχι» «πείθει» το 52,5% των ερωτηθέντων και το «ναι» το 47,5%.

Σύμφωνα με τους περισσότερους δημοσκόπους, το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται γύρω στο 20%, κάτι που δείχνει ότι αυτή η κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση πρόκειται να κριθεί, πιθανότατα, με αρκετά μικρή διαφορά.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε και το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξή του στην Rai πως «αν η χώρα του δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την οδό των σημαντικών αλλαγών, υπάρχουν πολλοί άλλοι πολιτικοί οι οποίοι ξέρουν πολύ καλύτερα από εμένα να επιπλέουν».

Σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα, θεωρείται πολύ πιθανό ο Ρέντσι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, διατηρώντας, όμως, τουλάχιστον προσωρινά, την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.