Skip to main content

Ιταλικές πιέσεις για αναθεώρηση του Δουβλίνου

Ο Τζουζέπε Κόντε εντείνει τις πιέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιδιώκοντας να αποσπάσει ουσιαστικές αλλαγές στο πεδίο του πρoσφυγικού

Η Ιταλία θα υποστηρίξει με έμφαση αύριο στις Βρυξέλλες ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε το επανέλαβε και σήμερα μιλώντας στη βουλή της Ρώμης. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει «διγλωσσία» στην ιταλική πολιτική και ότι η γραμμή της κυβέρνησής του είναι ενιαία.

Παράλληλα όμως είναι σαφές ότι η στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης δεν απορρίπτει εντελώς τον διάλογο. Από τη μία ο υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι δηλώνει ότι τα σύνορα της χώρας είναι ανοικτά μόνον για αναγνωρισμένους πρόσφυγες και πανηγυρίζει για το ότι το πλοίο της ΜΚΟ Lifeline δεν θα εισέλθει σε λιμάνι της χώρας του.

Από την άλλη όμως ο Τζουζέπε Κόντε συναντά τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν σε εστιατόριο στο κέντρο της Ρώμης (θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν ως πρωτοβουλία μυστικής διπλωματίας) και διατηρεί ανοικτό διάλογο με τη γερμανική κυβέρνηση, ίσως και ενόψει διμερών συμφωνιών για το προσφυγικό.

Επίγνωση ότι χρειάζεται συμβιβασμός

Υπάρχει η επίγνωση επομένως ότι χρειάζεται ένας κάποιος συμβιβασμός. Αν βέβαια οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες γίνουν σε τεταμένο κλίμα είναι πιθανό να προκύψει και μια πιο σκληρή ιταλική στάση. Να υπογραμμιστεί δηλαδή ότι αν η Ευρώπη θέλει να δώσει άλλα τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία (όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία) πρέπει να κάνει το ίδιο -άμεσα- και με την Λιβύη.

Κάτι που ο Σαλβίνι, με διάφορες αναφορές, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί. Από ευρωπαϊκής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού τύπου, διαρρέει ότι υπάρχει θετική διάθεση να στηριχθεί η βόρεια Αφρική, αλλά με διαφορετικά οικονομικά μεγέθη από ό,τι έγινε με την Τουρκία, η οποία διαθέτει και σταθερή κυβέρνηση.

Η ιταλική ακτοφυλακή πάντως, παρά τις τελευταίες εξελίξεις, θέλησε να τονίσει ότι θα συνεχίσει να απαντά σε όλα τα σήματα κινδύνου των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.

Aθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle