Skip to main content

Ηθικοί και πολιτικοί οι λόγοι της παραίτησης Σαμανίδη

Τι είπε στη Voria.gr για την παραίτησή του από το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη «Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά» και την πορεία του νέου εγχειρήματος.

Ηθικοί και πολιτικοί λόγοι υπαγόρευσαν την παραίτηση του Νίκου Σαμανίδη από την παράταξη «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο ίδιος στη Voria.gr.

Ο κ. Σαμανίδης, που πήρε τη θέση του δημοτικού συμβούλου ως πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο επικεφαλής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εξελέγη βουλευτής, εξήγησε ότι η παραίτησή του δε συνιστά επ' ουδενί μήνυμα προς όσους εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον διαφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί.

«Από τη στιγμή που έφυγα από το ΣΥΡΙΖΑ θεώρησα ότι πρέπει να παραιτηθώ κι από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Είχα βάλει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, για να ενισχύσω το ψηφοδέλτιο στο Δήμο Θεσσαλονίκης ως συντονιστής τότε του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Δεν επιδίωξα να πάρω ψήφους, δεν ήταν στις προθέσεις μου να εκλεγώ. Ήθελα συμβολικά να υπάρχει η υποψηφιότητά μου για να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο, λόγω της τότε κομματικής ιδιότητάς μου. Για ηθικούς και πολιτικούς όμως λόγους θεώρησα ότι πρέπει πλέον να παραιτηθώ», είπε ο κ. Σαμανίδης.

Ο Νίκος Σαμανίδης είχε παραιτηθεί από τη θέση του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η θέση του γραμματέα του κόμματος στην Α' Θεσσαλονίκης να παραμείνει κενή από πέρσι την άνοιξη... Μετά την παραίτησή του το όργανο δεν κατόρθωσε να εκλέξει άλλον συντονιστή, οπότε το ρόλο αυτό ανέλαβε εννεαμελής γραμματεία.

Ο κ. Σαμανίδης ανήκει στην «Κίνηση των 53» και είναι μάλιστα από εκείνα τα στελέχη που όταν άλλαξε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο, πλέον θεώρησαν ότι δεν είχαν θέση στο κόμμα. Παραιτήθηκε από τα κομματικά όργανα και βγήκε τελικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Τότε είχε προαναγγείλει μέσω και της Voria.gr την ίδρυση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας διαλόγου για τη ριζοσπαστική αριστερά και έτσι είναι από τα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχουν ενεργά στη «Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά», η οποία άνοιξε... πανιά από τη Θεσσαλονίκη με την πρώτη εκδήλωσή της την προηγούμενη Δευτέρα στο κτήριο της ΕΔΟΘ, που μάλιστα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων ανθρώπων και ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι κεντρικοπολιτικός και η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο ήταν συμβολική. Δε μου ζητήθηκε να παραιτηθώ. Θεώρησα πιο σωστό να το κάνω. Δε θεωρώ επίσης ότι όλοι όσοι έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ανάλογες θέσεις στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να παραιτηθούν. Ακόμη και αν διαφωνούν με την κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως μιλάμε για έναν τόσο κεντρικό δήμο, προκύπτει ζήτημα. ΘΑ μου ήταν πολύ δύσκολο να τοποθετούμε, σε ορισμένα ζητήματα και αντίθετα από την κομματική γραμμή...», τόνισε ο κ. Σαμανίδης.

Αντικαταστάτρια του κ. Σαμανίδη θα είναι η συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Μαρία Αγαθαγγελίδου.

Σε ό,τι αφορά στη «Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά», όπου πλέον πολιτικά παραμένει ενεργός ο κ. Σαμανίδης, μετά την επιτυχημένη εκδήλωση της προηγούμενης Δευτέρας, στήνεται η συνεργασία με αντίστοιχη πρωτοβουλία της Αθήνας (δεν έχει το ίδιο όνομα), ενώ επιδίωξη είναι να υπάρξουν και συνεργασίες με την επαρχία. Ήδη έχουν γίνει οι επαφές σε Ημαθία, Σέρρες και Κομοτηνή, ενώ γίνεται προσπάθεια για μια πανελλαδική συνάντηση αριστερών στελεχών, που θα διαμορφώσουν κάτι περισσότερο ίσως από μια πλατφόρμα πολιτικού προβληματισμού. Αυτή προσδιορίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πάντως την επόμενη Τετάρτη και πάλι στη Θεσσαλονίκη, στον ίδιο χώρο της ΕΔΟΘ, στις 19.00' προγραμματίζεται συνέλευση των μελών της «Δικτύωσης για τη Ριζοσπαστική Αριστερά».