Skip to main content

JP Morgan: Κατά 85% η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE το καλοκαίρι

Εάν είμαστε σωστοί τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα υπάρχει μεγάλη πρόοδος, αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος.

Την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι πιθανολογεί ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος JP Morgan σε έκθεσή του μετά το eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Κατά την έκθεση, η απόφαση του Eurogroup φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει τα περισσότερα από τα εμπόδια, που καθυστέρησαν τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και παραπέμπει σε μία επιταχυνόμενη θετική λύση του αδιεξόδου.

Το κεντρικό σενάριο του οίκου προβλέπει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή των τεχνικών ομάδων στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών που θα στηρίξουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement-SLA).

«Εάν είμαστε σωστοί», προσθέτει ο οίκος, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα υπάρχει μεγάλη πρόοδος, με την εξής χρονολογική σειρά: Υπογραφή της SLA, ψήφιση στην ελληνική Βουλή των συμφωνηθέντων μέτρων και, τελικά, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διασφάλιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο σενάριο αυτό η JP Morgan εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα θα γίνει επιλέξιμη από την ΕΚΤ για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι.

«Δίνουμε πιθανότητα 85% σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και αναμένουμε ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν επίπεδα τιμών/απόδοσης περί τα 85 ευρώ/5,5-6% με το σενάριο αυτό», σημειώνεται.