Skip to main content

Καϊμακάμης: «Δεν πρέπει να υποβιβαστεί ο Ηρακλής»

Για την αίτηση αναίρεσης στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο από την ΠΑΕ Ηρακλής μίλησε ο Πέτρος Καϊμακάμης.

 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra FM» μίλησε ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ Ηρακλής, Πέτρος Καϊμακάμης, για την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο ο σύλλογος. 
 
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
 
Για κάποιες αντιφατικές αποφάσεις οργάνων της ΕΠΟ: 
 
"Είναι αντιφατικές οι περισσότερες των αποφάσεων. Το μόνο όργανο που δεν έχουμε εντοπίσει αντιφατικές αποφάσεις είναι το διαιτητικό δικαστήριο. Η αντιφατική απόφαση, όταν εκδίδεται από τους ίδιους δικαστές, είναι μονόδρομος να σκεφτείς κάτι. Είναι απορίας άξιο πως εφαρμόζονται διαφορετικά σε όμοιες υποθέσεις".
 
Για το τακτικό διαιτητικό δικαστήριο: 
 
"Το τακτικό διαιτητικό δικαστήριο έχει μια σταθερότητα και εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια τους νόμους. Βέβαια είναι εύκολο το έργο του, γιατί διαπιστώνοντας την αντιφατικότητα των αποφάσεων των ίδιων οργάνων, διορθώνει αυτές τις αντιφάσεις. Είναι πλέον αναιρετικό όργανο. Αντικαθιστά τον Άρειο Πάγο της πολιτικής δικαιοσύνης, το οποίο με πρόσφατες αποφάσεις προσδιόρισε τον δικονομικό του ρόλο , ο οποίος είναι αναιρετικός. Κοιτά αν εφαρμόστηκε σωστά ο νόμος και όχι αν είσαι ένοχος ή αθώος, δεν μπαίνει στην ουσία".
 
Για την αίτηση που κατέθεσε η ΠΑΕ Ηρακλής: 
 
"Εμείς στην αίτηση μας δεν ασχολούμαστε καν με το αν υπήρξε πλαστό ή όχι έγγραφο, απλώς αν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις. Και είναι κι άλλοι δικονομικοί λόγοι που επικαλείται ο Ηρακλής, οι οποίοι πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν στην αποδοχή της αίτησης του".
 
Για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση του Ηρακλή: 
 
"Εμείς ζητάμε από το τακτικό δικαστήριο να μεταρρυθμίσει την προσβαλομένη απόφαση, αλλιώς αν κρίνει ότι δεν μπορεί αν το κάνει, να την παραπέμψει σε αρμόδιους και να εκδικαστεί από την δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων με άλλη σύνθεση".
 
Για το αν μια πιθανή επιστροφή της υπόθεσης από το διαιτητικό δικαστήριο στην δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων, βγάζει επί της ουσίας άχρηστη την πρώτη σύνθεσή της: 
 
"Όσο άσχημα αισθάνεται κι ένας τακτικός δικαστής που του αναιρείται μια απόφαση, άλλο τόσο θα αισθανθεί και η σύνθεση της δευτεροβάθμιας. Και ο Άρειος Πάγος πάρα πολλές φορές αναιρεί αποφάσεις, είτε της ποινικής, είτε της πολιτικής δικαιοσύνης. Δεν σημαίνει αυτό ότι ο δικαστής πρέπει να παραιτηθεί. Δεν είναι συχνό φαινόμενο βέβαια να εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις στην πολιτική δικαιοσύνη. Συνήθως ή υπάρχει κακή εφαρμογή ή δημιουργείτε μια διαφορετική ερμηνεία των νέων νόμων που ψηφίζονται συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα".
 
Για το πότε αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο Ηρακλής: 
 
"Επειδή δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κλήτευση των διαδίκων, δεδομένου ότι η ΕΠΟ είναι η αντίδικός μας και η περίφημη απόφαση της επιτροπής εφέσεων, μπορεί να την προσδιορίσει και αύριο. Νομίζω ότι η ΕΠΟ δεν θα κάνει το ίδιο λάθος που έκανε και με τον ΟΦΗ, που έπαιζε το κρυφτούλι με το προσδιορίζω ή δεν προσδιορίζω ένα δικόγραφο. Είναι υποχρεωμένη να το προσδιορίσει και είναι λογικό να προσδιοριστεί την Τετάρτη, με την έννοια ότι θα πρέπει να λάβει γνώση του δικογράφου ο πρόεδρος του διαιτητικού δικαστηρίου και να ορίσει την δικάσιμο όποτε κρίνει αυτός. Η ημέρα δεν μπορεί να είναι πιο πίσω από την Τετάρτη".
 
Για την εκδίκαση της υπόθεσης της αδειοδότησης του Ηρακλή που εκκρεμεί: 
 
"Πράγματι δεν έχει προσδιοριστεί αυτή η υπόθεση. Θα καταθέσουμε μια σχετική αίτηση και θα ζητάμε την επανεξέταση από την επιτροπή εφέσεων αδειοδότησης με άλλη σύνθεση. Επειδή εκκρεμούν πολλά θέματα, το πρωτάθλημα θα έπρεπε να μετατεθεί για μια αγωνιστική. Νομίζω θα είναι μια πολύ σωστή πράξη, μια πιθανή αναβολή της 1ης αγωνιστικής, ούτως ώστε να μπορέσουν να τελεσιδικήσουν όλες οι δικαστικές εκκρεμότητες και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα χωρίς καμία εκκρεμότητα".
 
Για το τι πιστεύει πως θα γίνει τις επόμενες μέρες: 
 
"Τα επόμενα 24ωρα θα κυλήσουν με ένταση. Ο Ηρακλής δεν φταίει να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση επειδή κάποιοι εφάρμοσαν λανθασμένα τον νόμο. Ο Ηρακλής δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί με υποβιβασμό. Η ενοχή έχει και μια ανάλογη ποινή. Και να είναι πλαστό το έγγραφο, η ποινή είναι χρηματικό πρόστιμο και ανάκληση των δελτίων, τίποτα άλλο. Και μάλιστα στη σημερινή αίτηση, αναφερόμαστε και στην υπόθεση Βάλνερ, με την οποία εκρίθη ότι ο Απόλλων Καλαμαριάς χρησιμοποίησε ένα δελτίο μη νομίμως εκδοθέν. Η ποινή η οποία επεβλήθη στην Καλαμαριά, ήταν να κατοχυρωθεί το παιχνίδι υπέρ του Ολυμπιακού. Δεν υποβιβάστηκε ο Απόλλων Καλαμαριάς επειδή χρησιμοποίησε ένα παίχτη του οποίου το δελτίο δεν είχε εκδοθεί νόμιμα. Και στην υπόθεση τη δική μας δεν είναι ένας ολόκληρος γύρος. Έχουν παραγραφεί τα αδικήματα. Μια αγωνιστική ήταν, το παιχνίδι με την ΑΕΚ που μάλιστα έληξε ισόπαλο, ενώ στην υπόθεση Βάλνερ είχε νικήσει η Καλαμαριά και ανετράπη όλο το πρωτάθλημα. Ωστόσο όμως, δεν δικάστηκε ο Απόλλων τότε με την κατηγορία της δυσφήμισης του αθλήματος, αλλά μόνο για μη νόμιμη συμμετοχή του παίχτη. Είναι δεσμία πλέον η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, να εξετάσει και αυτή την απόφαση που έχει δημιουργήσει δίκαιο. Δηλαδή τότε ήταν πολύ εντονότερο, όπως εκρίθη. Δεν λέω ότι ήταν καλή απόφαση, τουναντίον. Όμως κρίθηκε ότι μια ομάδα που χρησιμοποίησε ένα παρανόμως εκδοθέν δελτίο, δια της παράλειψης ορισμένων θεμάτων, έπρεπε να τιμωρηθεί με την ειδική διάταξη του νόμου. Έτσι λοιπόν κι ο Ηρακλής θα πρέπει να τιμωρηθεί με την ειδική διάταξη της πλαστογραφίας, που επισύρει χρηματική ποινή".
 
Για την ΕΠΟ: 
 
"Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι η ΕΠΟ θα πρέπει να δείξει σεβασμό στη νομιμότητα και να προσδιορίσει την προσφυγή του Ηρακλή το συντομότερο δυνατό. Όπως επίσης και την υπόθεση της μη χορήγησης αδειοδότησης στον Ηρακλή, που στην δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων αδειοδότησης, συμμετείχε παρανόμως ένα μέλος, ο κ. Σμαΐλης, που είχε διοριστεί εκεί από την ίδια την ΕΠΟ. Άρα η ευθύνη της ήταν τεράστια. Δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν παραβάσεις του νόμου που οι ίδιοι είχαν συντάξει, ώστε να μην τον διορίσουν; Στα πόδια τους τον είχαν. Και να δεχθώ ότι δεν έμαθαν πως ήταν ορκωτός λογιστής σε άλλες ΠΑΕ. Ήταν όμως ελεγκτής και στην ίδια την ΕΠΟ. Μέσα στα πόδια τους είχαν χρησιμοποιήσει τον κ. Σμαΐλη ως ελεγκτή. Και τον διόρισαν στην δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων αδειοδότησης. Θα πρέπει λοιπόν η ΕΠΟ να δείξει σεβασμό στη νομιμότητα. Είναι η τελευταία της ευκαιρία να δείξει ότι παραδέχεται ή αποδέχεται κάποια σφάλματα, τα οποία πιθανότατα θα είναι τυχαία, να ορίσει τα δικαστήρια και να έχουμε πρωτάθλημα απαλλαγμένο από δικαστικές εκκρεμότητες".
 
Για το ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη το σκεπτικό της επιτροπής εφέσεων: 
 
"Θέλω να είμαι πάντα σαφής. Δεν είναι παράλογο για μια σημαντική απόφαση να εκδίδεται η απόφαση και να καθαρογράφεται μετά από λίγες μέρες. Αρκεί το χρονικό διάστημα να είναι λογικό. Θα ήταν ορθότερο αν δημοσιευόταν ταυτόχρονα η απόφαση με το σκεπτικό. Δεν είναι όμως κάτι που δεν συνηθίζεται αυτό που έγινε και από ότι διάβασα θα δημοσιευτεί σήμερα. Ο εύλογος χρόνος δημοσιοποίησης, είναι ανάλογος με την ποσότητα και κυρίως με την ποιότητα μιας απόφασης".