Skip to main content

«Καινοτομικές» κόντρες στη Θεσσαλονίκη

«Πολεμική» ατμόσφαιρα φαίνεται να επικρατεί μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου Ι. Αρζιμάνογλου και του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, Ελ. Ιακώβου.
«Πολεμική» ατμόσφαιρα φαίνεται  να επικρατεί μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου Ι. Αρζιμάνογλου  και του προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης καθηγητή  Ελ.Ιακώβου. Παρά το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό επανήλθε στην επικαιρότητα η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν οι εννέα φορείς της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, παρουσία υπουργών, αλλά και της χθεσινής συνάντησης των επικεφαλής με τον πρωθυπουργό, η κόντρα που υποβόσκει μεταξύ των δυο ανδρών δεν μπόρεσε να κουκουλωθεί, αλλά αναδείχθηκε μέσω ανακοινώσεων.

Μετά το δελτίο Τύπου που στάλθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκ μέρους του κ. Ιακώβου για τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, δυόμιση ώρες αργότερα ο κ. Αρζιμάνογλου έστειλε κάποια «σχόλια» διευκρινιστικά, που μάλλον καταδεικνύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει και τόσο αγαστή συνεργασία μεταξύ προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ζώνης Καινοτομίας.

Ο κ. Αρζιμάνογλου, αν και ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, διατήρησε τη θέση του. Μετά όμως από τον τρόπο που επέλεξε να δώσει τις διευκρινίσεις για το ρόλο του μνημονίου συνεργασίας και το ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις στη ζώνη καινοτομίας, δεν αποκλείεται να σημειωθούν αλλαγές στα πρόσωπα που κατέχουν τα ηνία της ζώνης. 

Ο κ. Αρζιμάνογλου διευκρινίζει ότι :

«Για το πού θα επικεντρωθεί η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης αποφασίζει το ΔΣ της ΑΖΚ και όχι το Μνημόνιο Συνεργασίας και αυτό θα γίνει με την ψήφιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Ζώνης από το ΔΣ στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Οι δράσεις branding, που έχουν ήδη ξεκινήσει επιτυχημένα από την εταιρία χωρίς χρήματα του ΕΣΠΑ, clustering και χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν λιγότερο από 5 % του σκοπού της  Ζώνης Καινοτομίας.

Συνεπώς, για να μιλάμε για Ζώνη Καινοτομίας σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, το 95 % των όποιων πόρων διαθέτει η Ζώνη, πρέπει να αξιοποιηθούν για τα εξής:
1. διαμόρφωση του χώρου της Ζ.ΚΑΙ.Θ.
2. κίνητρα προσέλκυσης καινοτόμων επιχειρήσεων στη Ζ.ΚΑΙ.Θ. και
3. επιλεγμένα έργα υψηλής τεχνολογίας, που εξυπηρετούν τη διεθνή
βιομηχανία, που δεν υπάρχουν στη χώρα και προσδίδουν ανταγωνιστικό
πλεονέκτημα στη Θεσσαλονίκη.

Και αυτό γιατί ο κύριος σκοπός της Ζ.ΚΑΙ.Θ. είναι η δημιουργία
περιβάλλοντος, για να έρθουν καινοτόμες επιχειρήσεις, κυρίως από το
εξωτερικό, δηλαδή να προσθέσουμε στη Θεσσαλονίκη κεφάλαιο νέας οικονομίας και θέσεις εργασίας.

Σε άλλη περίπτωση, δεν μιλάμε για Ζώνη Καινοτομίας, αλλά για ενίσχυση
τοπικών δικτύων και φορέων με χρήματα του ΕΣΠΑ».

Δεν αποκλείεται αυτές οι διευκρινίσεις να δόθηκαν και στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας που πιθανόν να υπάρχει μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΑΖΚ. Οι δυσπιστούντες υποστηρίζουν ότι σφάζονται με το γάντι και όχι «καινοτομικά», αλλά παραδοσιακά.  Πάντως όλα αυτά σίγουρα διαδραματίζονται σε βάρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Αναμένονται εξελίξεις...