Skip to main content

Καϊσάς: Δουλεύουμε για όλους και όχι για τους λίγους

Έως το 2019 όλοι θα βιώνουν τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καϊσάς.

«Θεωρώ ότι δικαιώνουμε αυτούς που μας ψήφισαν γιατί δουλεύουμε για όλους και όχι για τους λίγους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καϊσάς.

Στη συνέντευξη του ο κ. Καϊσας μιλάει για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που δικαίωσαν τις προσδοκίες των πολιτών. Δεν διστάζει να πει ότι αισθάνθηκε «αμηχανία και δυσκολία κάποιες φορές ψηφίζοντας μέτρα που ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών με τους δανειστές».

Υπογραμμίζει πως ο Έβρος βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «έως το 2019 όλοι θα βιώνουν τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής μας» και πως το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να συνεχίσει το έργο του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Με ποιες από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαιώσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του; Υπάρχουν προαγγελθέντα που δεν υλοποιήθηκαν και για ποιο λόγο;

Αρχίζω με μια δομική αλλαγή, την Απλή Αναλογική, που οδηγεί στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας αντικαθιστώντας το καλπονοθευτικό σύστημα που αλλοίωνε για δεκαετίες την ψήφο του ελληνικού λαού. Για παράδειγμα, εδώ στον Έβρο με το 31% των ψήφων η κυβέρνηση έχει το 75% των βουλευτών!

Η Ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μια θεμελιώδης αλλαγή μιας και από τα 365 ασφαλιστικά ταμεία, τώρα υπάρχει μόνο ένα, ο ΕΦΚΑ. Ενιαία εισφορά και σύνταξη για όλους ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και τις κρατήσεις.

Στην Υγεία, με την καθολική υγειονομική κάλυψη δικαιώνουμε τις προσδοκίες της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και όχι μόνο των ψηφοφόρων μας. Αξίζει να αναφέρω την πλήρη πρόσβαση των 2.500.000 ανασφάλιστων στη δημόσια περίθαλψη, τη διαγραφή των οφειλών τους λόγω περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, την περεταίρω ενίσχυση των δημόσιων δομών με προσωπικό και εξοπλισμό, τη δημιουργία νέων δομών όπως τα ΤΟΜΥ, τη λειτουργία νέων νοσοκομείων, την έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και τη θεσμοθέτηση των οικογενειακών γιατρών.

Με τη θέσπιση του Κ.Ε.Α. καταπολεμήσαμε την απόλυτη φτώχεια, απομακρύνοντας με το επίδομα των 200 ευρώ 500.000 συμπολίτες μας από τους κάδους απορριμμάτων.

Βάλαμε τέλος στις εκκρεμότητες των δημοσίων έργων, οι αυτοκινητόδρομοι πλέον παραδίδονται παντού και σύντομα όλη η χώρα θα έχει ένα ευρωπαϊκό και ενιαίο οδικό δίκτυο με ηλεκτρονικά διόδια και αναλογική χρέωση.

Με τον νέο Αναπτυξιακό και τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν καταλήγουν πλέον στους λίγους και η χώρα μας είναι από τις πρώτες σε απορροφητικότητα.

Ξεριζώνουμε το πελατειακό σύστημα διαπλοκής που χρεοκόπησε την χώρα. Η πρόοδος που έγινε είναι τεράστια. Το καταπολεμάμε με τη θεσμική θωράκιση της χώρας, με καθαρούς κανόνες στην ανάληψη δημοσίων έργων, την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και τη διερεύνηση υποθέσεων που στοίχησαν δισεκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες.

Ανοίξαμε λίστες που οι άλλοι τις είχαν είτε κρυμμένες στα συρτάρια ή δεν τις παραλάμβαναν και βαρύγδουπα ονόματα που δεν τολμούσε κανείς να αγγίξει, μπαινοβγαίνουν πλέον στις δικαστικές αίθουσες και τις εφορίες, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο μεγάλος μας στόχος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τους συνεχείς ελέγχους θα τα καταφέρουμε και πρέπει διότι η επιτυχία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να ελαφρύνουμε ακόμη περισσότερο τα άνισα φορολογικά βάρη και να υλοποιηθούν πλήρως οι υποσχέσεις. Έχουν γίνει τόσα πολλά τόσο σύντομα που θεωρώ ότι ο πολίτης άρχισε ήδη να βιώνει τον μετασχηματισμό της χώρας σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή και ευνομούμενη πολιτεία με κοινωνικό κράτος και αναπτυξιακή δικαιοσύνη.

Ναι, θεωρώ ότι δικαιώνουμε αυτούς που μας ψήφισαν γιατί δουλεύουμε για όλους και όχι για τους λίγους. Το 2019 θα κληθούμε ξανά να συνεχίσουμε το έργο μας.

Η πολυφωνία είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας, ωστόσο πόσο επιβεβλημένη, υπό το βάρος κλεισίματος των αξιολογήσεων, είναι η «ενιαία γραμμή» στο εσωτερικό της παράταξης; Αισθανθήκατε «αμήχανα» ψηφίζοντας συγκεκριμένα μέτρα;

Στην παράταξή μας έχουμε πολλές φωνές και είναι χρήσιμο αυτό γιατί αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε δημοκρατικά και με πλειοψηφία και ως απόρροια μιας τέτοιας διαδικασίας, τις ακολουθούμε όλοι. Ναι λοιπόν, αισθάνθηκα αμηχανία και δυσκολία κάποιες φορές ψηφίζοντας μέτρα που ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών με τους δανειστές. Ζυγίζοντας όμως τις δυνατότητες τις χώρας κάτω από εποπτεία και στενό οικονομικό έλεγχο, έκρινα ότι γινόταν αυτό που ήταν εφικτό.

Ακούγεται συχνά πως η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι πολίτες υποφέρουν. Σε τι ποσοστό και σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι έχει βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, με το πρόγραμμα της κυβέρνησης;

Αλλάζουμε εκ βάθρων αυτό το σύστημα της ευημερίας των αριθμών που μόλις περιγράψατε. Τα θετικά αποτελέσματα απαιτούν χρόνο για να φανούν. Πριν ενάμιση χρόνο με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το σύστημα της διαπλοκής τρομοκρατούσε τους πάντες εναντίον μας. Τί γίνεται σήμερα; Ακούτε σε κάποιο κανάλι κάτι για το ασφαλιστικό; Γιατί όλοι σώπασαν; Απλά διότι η πλειοψηφία των πολιτών άνω του 80% βίωσε στην καθημερινότητά του την μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Το ίδιο θα συμβεί και σε όλους τους τομείς που θεσμοθετήσαμε μεταρρυθμίσεις, είτε πρόκειται για την Υγεία, είτε πρόκειται για την πρόοδο και την ανάπτυξη, έως το 2019 όλοι θα βιώνουν τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής μας.

Μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης τι έχει διαφοροποιηθεί ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης του νομού τον οποίο εκπροσωπείτε στο κοινοβούλιο;

Τόσο για εθνικούς όσο και λόγους στρατηγικής, ο Έβρος βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. Η θέση του ως σύνορο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας τον καθιστά ως εν δυνάμει κόμβο ενεργειακό αλλά και διεθνούς εμπορίου. Με τον σχεδιασμό μας έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την επίτευξη των δύο αυτών στόχων, με διεθνείς συμφωνίες, με την πολιτική των αγωγών, (TAP, LNG), με την ενίσχυση των υποδομών του λιμανιού και με τη συμφωνία για τη σιδηροδρομική διασύνδεση με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετατρέπουμε τον νομό σε ενεργειακό κόμβο και σε κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου.

Δόθηκαν κίνητρα για τη γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη του νομού. Λειτούργησε το εργοστάσιο ΕΒΖ με στόχο όχι μόνο να γίνει βιώσιμο αλλά να αναπτυχθεί περισσότερο.

Ξεκίνησε η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του νομού μας όπως είναι ο Ζεόλιθος, ένα ορυκτό με πολλές χρήσεις. Έγιναν πρωτοποριακά βήματα στη γεωθερμία με την χρηματοδότηση υποδομών για την εκμετάλλευση αυτής της φθηνής ενέργειας. Τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα υποδομής της χώρας που θα δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας ξεκινάνε από τον νομό μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη (ήδη χρηματοδοτημένη) καθώς και άλλη στον Βόρειο Έβρο.

Προχωρήσαμε στην ενδυνάμωση των δημόσιων δομών Υγείας του νομού που οι κυβερνήσεις του παρελθόντος είχαν αφήσει στην μοίρα τους χωρίς χρηματοδότηση και στελεχιακό δυναμικό. Τα νοσοκομεία ενισχύονται σημαντικά σε προσωπικό και εξοπλισμό (λειτουργία νέων κλινών σε ΜΕΘ, γραμμικός επιταχυντής, ενίσχυση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δημιουργία νέου οργανισμού για το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ώστε να ολοκληρωθεί η αυτονόμηση), δημιουργία νέων δομών όπως τα τρία ΤΟ.Μ.Υ στην Αλεξανδρούπολη.

Στον πολιτισμό, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης και τη λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου του Διδυμοτείχου.

Πρέπει να γίνουν πολλά, αρχίζοντας πρωτίστως από την ολοκλήρωση αυτού του κάθετου οδικού άξονα που «φτιάχνεται» εδώ και 20 χρόνια στοιχίζοντας δεκάδες ζωές συμπολιτών μας, μέχρι πολιτικές για τη συγκράτηση του πληθυσμού ενός νομού που έχει χάσει πάνω από το 50% των κατοίκων του την τελευταία 40ετία.

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος αλλά η αφοσίωση όλων μας στην επίτευξη αυτών των στόχων είναι συνεχής και δεδομένη.