Skip to main content

Δίωξη σε καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ για παράνομα επιδόματα 100.000 ευρώ

Ποινική δίωξη σε βάρος καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ, ο οποίος φέρεται πως απέκρυψε ότι ιδιωτεύει ενώ έπαιρνε επίδομα που δεν δικαιούνταν.

Καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ κατηγορείται ότι εξαπάτησε το Δημόσιο αποκομίζοντας παράνομα περιουσιακό όφελος. Με παραγγελία του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη καθώς φέρεται πως απέκρυψε ότι ιδιωτεύει ενώ έπαιρνε επίδομα προοριζόμενο για πανεπιστημιακούς που δεν παρέχουν ιδιωτικό έργο.

Στο κατηγορητήριο αναφέρονται τα παρακάτω: Ο καθηγητής Ιατρικής, χειρουργός στην ειδικότητα, διέθετε μεγάλο ιατρείο στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, νοίκιασε την επιχείρηση σε συνάδελφο του ενώ φαινόταν ότι δεν ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα για πάνω από μια δεκαετία,από το 2002 και μετά. Προχώρησε και σε σχετική διακοπή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, έκανε δήλωση στο Οικονομικό Τμήμα του ΑΠΘ ότι δεν ασκεί το επάγγελμα ως ιδιώτης γιατρός καθώς δεν διαθέτει ιδιωτικό ιατρείο και το πανεπιστήμιο τον απάλλαξε από την καταβολή του ποσοστού που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι πανεπιστημιακοί που ιδιωτεύουν στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Ο ίδιος ήταν και διευθυντής χειρουργικής κλινικής σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Από την προκαταρκτική έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) προέκυψε ότι ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ έκανε χειρουργικές επεμβάσεις κι άλλες ιατρικές πράξεις ενώ έπαιρνε ειδικό επίδομα επειδή δεν ασκούσε ιδιωτικό έργο. Αποκόμισε χρηματικό ποσό άνω των 100.000 ευρώ το οποίο οφείλει να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, ο κατηγορούμενος ελέγχεται και για φοροδιαφυγή. Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στην ειδική ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς Βασιλική Ζώτου για τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης.