Skip to main content

Καλαφάτης: Aλαλούμ από τη στάση του Δήμου για τους Νο Borders

Εμείς πρέπει να νικήσουμε το φόβο, οποιοδήποτε κι αν είναι το τίμημα, ξεκαθάρισε με τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο Σταύρος Καλαφάτης.

«Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω, με τη στάση του δήμου στο θέμα των No Border». Αυτό υπογράμμισε, στην τοποθέτησή του, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Μάλιστα, αμέσως μετά την τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονικης, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Στην ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου της 22 Ιουλίου 2017, κατηγορόύμαστε ότι ακολουθήσαμε τη νομική οδό για εντυπωσιασμό, την ίδια στιγμή που υπήρχε δέσμευση της διοίκησης από ανώτατο διοικητικό στέλεχος, ότι ο δήμος θα κινηθεί νομικά (χωρίς να το πράξει, κινούμενος, ουσιαστικά, αυτός με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων). Σήμερα ακούσαμε τη διοίκηση να μας λέει ότι θα κινηθεί κι νομικά τώρα, μετά από μία βδομάδα. Και πέντε λεπτά αργότερα, πάλι η διοκηση, δια του δημάρχου αυτήν τη φορά, ξαναλέει ότι οι κινήσεις αυτές έχουν χαρακτήρα εντυπωσιασμού. Πραγματικό αλαλούμ.

Δεύτερο στοιχείο που αξίζει σχολιασμού: Ενώ η διοίκηση μας στηλίτευσε ότι κινηθήκαμε για επικοινωνιακούς λόγους, με το επιχείρημα πως οι δράστες είναι άγνωστοι, ο δήμαρχος σήμερα είπε ότι οι δράστες είναι… γνωστοί! Άντε να βγάλει ο λαός της Θεσσαλονίκης συμπέρασμα».

Στην τοποθέτησή του, στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως ο δήμος μετακινήθηκε στις απόψεις του για το θέμα και, από την κοινή εμφάνιση του δημάρχου με τον πρύτανη του ΑΠΘ, όπου μιλούσαν για ανομία, έφθασε στο να εκδόσει ανακοίνωση κατά της πρωτοβουλίας των «Εντάξει» να καταθέσουν μήνυση για να προασπίσουν τη δημοτική περιουσία.

«Βλέπω αυτήν την αλλαγή και την καταλαβαίνω, γιατί είναι λεπτό το θέμα. Πιστεύω, όμως, ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το φόβο να μας νικήσει. Εμείς πρέπει να νικήσουμε το φόβο, οποιοδήποτε κι αν είναι το τίμημα. Αν δεν το κάνουμε εμείς, που έχουμε ένα αξίωμα, να πολεμήσουμε ο,τιδήποτε παραβατικό, τότε ο κόσμος δεν έχει ελπίδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» υπογράμμισε πως προσωπικά ο ίδιος και οι σύμβουλοι της παράταξης, ακολούθησαν τη θεσμική διαδρομή και, εδικά για την κατάληξη της ανακοίνωσης της διοίκησης του δήμου, σύμφωνα με την οποία οι ζημιές από την επίθεση είναι 3.000 ευρώ, υπογράμμισε: «Λες και έχει σημασία αν οι ζημιές είναι 1.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ κι όχι ότι το ότι στους δύο ναούς της Δημοκρατίας, στα σύμβολα του ελεύθερου διαλόγου, στο Πανεπιστήμιο και στο Δήμο, έγιναν βαυθύτατες προσβολές κατά των θεσμών, μέσα από τους χουλιγκανισμούς ανθρώπων. Και κατηγορούμαστε μέσα από την ανακοίνωση για ρατσιστικά ξεσπάσματα»!

Κάλεσε, μάλιστα, τους δημοτικούς συμβούλους, να συνυπογράψουν ψήφισμα στο οποίο να διατρανώνουν: « Όχι στην ξενοφοβία, όχι στο ρατσισμό, όχι στον εθνομηδενισμό, όχι στην ακροδεξιά, όχι στην ακροαριστερά. Μπαίνουμε όλοι μαζί σε ένα τέτοιο ψήφισμα; Για να δούμε ποιος είναιο δημοκράτης και ποιος ο ιδεοληπτικός».

Ο κ. Καλαφάτης έκανε καθαρό ότι η κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για την επίθεση στο Δημαρχείο ήταν υποχρέωση της παράταξης για την προάσπιση της δημοτικής περιουσίας και των δημοτών και χαρακτήρισε την ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου «μνημείο κλεισίματος ματιού».

Ο κ. Καλαφάτης, σχετικά με την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων, έδωσε «συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες των ΜΑΤ, της Αμέσου Δράσεως και της Ομάδας ΔΙΑΣ, που απέδειξαν ότι όταν αφήνονται να κάνουν τη δουλειά τους, την κάνουν με τον καλύτερο τρόπο».