Skip to main content

Καλαφάτης: Η Ελλάδα στερείται ξανά την αναπτυξιακή ώθηση

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στάθηκε στον κίνδυνο της απώλειας αναπτυξιακών ευκαιριών για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων

Θέση αναφορικά με την καθυστέρηση εναρμόνισης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων πήρε καταθέτοντας σχετική ερώτηση, ο Σταύρος Καλαφάτης.

Χαρακτηριστικά η δήλωση του αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο, από τότε που παραδώσαμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πλήρες σχέδιο και πόρους υλοποίησης του στόχου βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων μέχρι τη μηδενική κατανάλωση ενέργειας, που αποτελεί την επίσημη πολιτική και οδηγία της ΕΕ. Η σημερινή κυβέρνηση, μόλις τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε διστακτικά και αναποτελεσματικά να ασχολείται με το θέμα, γεγονός που επέφερε τις προειδοποίησεις της Ε.Ε., με την τελευταία μόλις στις 8 Μαρτίου. Η Ελλάδα για μια ακόμα φορά, στερείται την αναπτυξιακή ώθηση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη χώρα μια κυβέρνηση ικανή να αξιοποιεί ευρωπαϊκές ευκαιρίες».

Αναλυτικά παρακάτω το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον ΥΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη:

Θέμα: «Η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την 8 Μαρτίου 2018, προειδοποιητική επιστολή, καλώντας την Ελλάδα να εγκρίνει επίσημα και να κοινοποιήσει την επικαιροποιημένη της μακροπρόθεσμη στρατηγική ανακαίνισης για τα  ειδικά  κτίρια (δημόσια κτήρια, εμπορικά κέντρα, μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα κ.α.)  και τις κατοικίες, όπως απαιτείται στην ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (οδηγία 2012/27/ΕΕ).

Στις απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνεται η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και η κατάρτιση εθνικών σχεδίων για την ανακαίνιση του συνολικού κτιριακού αποθέματος.

Πριν λίγους μήνες προηγήθηκε άλλη προειδοποιητική Επιστολή, που απέστειλε η Κομισιόν προς την Ελλάδα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, με την οποία την καλεί να εξασφαλίσει, την ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (nZEB).

Υπενθυμίζουμε ότι η Οδηγία 2010/31/ΕΕ, που ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το ν. 4122/2013, τον οποίο εισηγήθηκα στη Βουλή, αποτελεί την κύρια ευρωπαϊκή νομοθετική πράξη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Στην οδηγία δίνεται έμφαση ιδίως στο μακροπρόθεσμο στόχο που αποτελούν τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZEB).