Skip to main content

Καλαφάτης: Η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο - Αιχμές για Marfin

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, παρέθεσε μία προσωπική εμπειρία.

«Ας ενώσουμε τη φωνή μας και κυρίως ας αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μηδενική ανοχή στη βία από όπου και αν προέρχεται. Γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Γιατί η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο».

Την έκκληση αυτή απηύθυνε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Δευτέρας 21 Μαΐου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Ήταν θλιβερό το θέαμα που παρακολουθήσαμε προχθές και χαίρομαι που ο δήμαρχος είναι απολύτως υγιής» δήλωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Καλαφάτης τονίζοντας πως καταδίκασε από την πρώτη στιγμή «απερίφραστα, κατηγορηματικά και χωρίς αστερίσκους» την επίθεση εναντίον του.

«Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, όποιον και αν στοχεύει, όποιο πρόσχημα και αν επικαλείται. Δεν υπάρχει καλή και βία, παραδεκτή και απαράδεκτη βία» συνέχισε ο επικεφαλής των «Εντάξει» και συμπλήρωσε: «Γι αυτό ακριβώς αποδοκιμάζουμε και το γεγονός ότι στη δήλωσή του ο κ. πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι η επίθεση δεν προερχόταν από αγανακτισμένους ή κάποιο συγκεντρωμένο πλήθος. Δεν δικαιολογείται καμιά μορφή. Ακόμη κι αν προέρχεται από αγανακτισμένους που πράγματι μπορεί να υπάρχουν».

Στη συνέχεια ο κ. Καλαφάτης καταδίκασε «την υποκρισία όλων αυτών που σιωπούσαν και ανέχονταν παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν. Όπως στην περίπτωση του Κωστή Χατζηδάκη, του Γιώργου Κουμουτσάκου και προπάντων τη στυγνή δολοφονία των τριών υπαλλήλων της Μαρφίν».

«Η ανοχή στη βία δεν είναι δικαίωμα κανενός. Ούτε η σιωπή. Και είναι ώρα να διερωτηθούμε ποιοι σιωπούσαν και εξακολουθούν να σιωπούν στις επιθέσεις εναντίον πολιτών από αναρχικούς και Ρουβίκωνες και διάφορες άλλες συλλογικότητες» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καλαφάτης καταδίκασε το γεγονός πως η επίθεση λειτούργησε σαν προβοκάτσια, καθώς «αντί να συζητάμε για τους 353.000 αδερφούς μας που σφαγιάστηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες συζητάμε για την επίθεση 4-5 τραμπούκων στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης».

«Καταδικάζουμε τη ρητορική του μίσους όπως εκφράστηκε, δυστυχώς, με τη φράση του πρωθυπουργού ‘’τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’’» συνέχισε, καταδικάζοντας επίσης την απόπειρα διχασμού της πόλης. «Διαφωνούμε με τις πράξεις του δημάρχου, διαφωνούμε με το λόγο του, διαφωνούμε με τις προκλήσεις που εξαπολύει σε βάρος των Μακεδόνων και των Ποντίων. Στη Δημοκρατία όμως τις διαφωνίες μας τις συζητούμε, τις θέτουμε στην κρίση του πολίτη» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «δεν τις μετατρέπουμε σε σύγκρουση. Ούτε επιτρέπουμε τη χρήση βίας».

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι δεχόμαστε πως γι αυτό το γεγονός δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία. Κανένα άλλοθι που να βασίζεται σε ρητορική και συμπεριφορές που θα μπορούν να εκληφθούν ως προκλητικές» τόνισε και παρέθεσε μία προσωπική του ιστορία.

« Ήμουν ο ίδιος θύμα σε ένα πάρα πολύ σοβαρό περιστατικό. Όταν κάποιοι άθλιοι που με προκήρυξή τους ανέλαβαν και την ευθύνη έκαψαν ολοσχερώς το γραφείο μου. Προφανώς δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο υπηρετούσα ως Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Δεν διανοήθηκα να εκμεταλλευτώ πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα. Και βέβαια δεν σταμάτησα να καταδικάζω τη βία, πράγμα που έσπευσα να κάνω αμέσως, ίσως και να ήμουν από τους πρώτους, στην περίπτωση του κυρίου Μπουτάρη, ως επικεφαλής των “Εντάξει”» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλαφάτης κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να συμφωνήσει σε ένα γενικό πολιτικό συμπέρασμα: «ότι δυστυχώς η βία είναι παρούσα σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνίας και της πολιτικής. Σε επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα, σε τραμπουκισμούς, σε μπάχαλα, σε “ακτιβιστικές” παρεμβάσεις. Η ρητορική του μίσους έχει μπει σε κεντρική ατζέντα, η επένδυση στο μίσος και στο διχασμό αποτελεί δυστυχώς κυβερνητική επιλογή».

«Το πολιτικό τσιτάτο «ή εμείς ή κανείς» θα μας στοιχειώνει για πολύ καιρό αν δεν δράσουμε και αν δεν σταθούμε όλοι μαζί απέναντι σε τέτοιους λογικές» είπε και κατέληξε: «Το ζήτημα της ασφάλειας έχω πει πολλές φορές από αυτό εδώ το βήμα πρέπει να είναι κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα. Ας ενώσουμε τη φωνή μας και κυρίως ας αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μηδενική ανοχή στη βία από όπου και αν προέρχεται. Γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Γιατί η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο».