Skip to main content

Καλαφάτης: Λειψανδρία στους ΟΤΑ λόγω κυβερνητικής προχειρότητας

Ο βουλευτής της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στο αίτημα της ΚΕΔΕ για άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας

«Όταν προωθούνται προσλήψεις με γνώμονα την ψηφοθηρική επικοινωνία και όχι την κοινωνία, η τελευταία πληρώνει πάντα το τίμημα της κυβερνητικής προχειρότητας. Στην προκείμενη περίπτωση, οι υπηρεσίες καθαριότητας –κυρίως- των ΟΤΑ αντιμετωπίζουν κίνδυνο λειψανδρίας εν μέσω θέρους, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες ιδιαίτερα σε τουριστικούς δήμους. Η κυβέρνηση οφείλει να λύσει άμεσα το πρόβλημα που δημιούργησε».

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή «τις σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού καταγράφονται σε Δήμους όλης της ελληνικής επικράτειας ως απόρροια γραφειοκρατικών διαδικασιών, λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών και καθυστερήσεων στην πλήρωση των 8.166 θέσεων στους ΟΤΑ».

Ο κ. Καλαφάτης ζητεί εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν το πρόβλημα, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων και λαθών στην διαδικασία των προσλήψεων.

Καλεί, δε, την κυβέρνηση να απαντήσει στο αίτημα της ΚΕΔΕ για άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε Δήμους όλης της χώρας»

Σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού καταγράφονται σε Δήμους όλης της ελληνικής επικράτειας ως απόρροια των γραφειοκρατικών διαδικασιών, της σωρείας λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών και ιδίως της μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση της προκήρυξης 3Κ/2018 για την πλήρωση 8.166 θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄ βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ.

Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στις υπηρεσίες καθαριότητας και η αποκομιδή των απορριμμάτων στους περισσότερους δήμους πραγματοποιείται με δυσκολία, εν όψει μάλιστα της θερινής και τουριστικής περιόδου που οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα στους περισσότερους από αυτούς, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Επίσης, δυσαναπλήρωτα κενά σημειώνονται και σε άλλες εξίσου σημαντικές δημοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες λόγω της απομάκρυνσης των συμβασιούχων λόγω λήξης των συμβάσεών τους στις 31/3/2018.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος(ΚΕΔΕ), στην προσπάθειά της έγκαιρα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να μην αφήσει ανοχύρωτες της δημοτικές υπηρεσίες και τους πολίτες να βρεθούν έναντι δυσάρεστων καταστάσεων, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.


Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 1.    Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες άμεσα, ώστε να αντιμετωπιστούν δραστικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία στελέχωσης των δήμων;

 2.    Γιατί καθυστέρησε η έκδοση της προκήρυξης 3Κ/2018, ενώ, προβλεπόταν να γίνει ο διαγωνισμός πολύ νωρίτερα, πριν των χειμώνα και σε χρόνο που δε θα άφηνε τους δήμους μετέωρους σε έμψυχο δυναμικό;

 3.    Τι προτίθεστε να πράξετε σχέση με το αίτημα της ΚΕΔΕ για την άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας;