Skip to main content

Καλαφάτης: Ήθελαν να κάψουν ζωντανούς τους άνδρες των ΜΑΤ

Ο επικεφαλής των Εντάξει κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος με την οποία το δημοτικό συμβούλιο θα «καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση κατά των ανδρών των ΜΑΤ»

Πρόταση ψηφίσματος με το οποίο «καταδικάζεται η δολοφονική επίθεση κατά  των ανδρών των ΜΑΤ έξω από το ΑΠΘ, από ομάδες κουκουλοφόρων που προσπάθησαν να τους κάψουν ζωντανούς», κατέθεσε στη σημερινή πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α  Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

«Το θέμα είναι υψίστης σημασίας. Είχαμε μια καθαρά δολοφονική επίθεση. Αυτοί που έκαναν την επίθεση ήθελαν να κάψουν ζωντανούς τους άνδρες  των ΜΑΤ. Ήθελαν να τους σκοτώσουν. Διετέλεσαν αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια σημαντική παράμετρος: Δεν έγιναν συλλήψεις. Προφανώς επειδή δεν υπήρχαν εντολές να συλληφθούν οι  δράστες».

Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, αυτό το περιστατικό βίας «δεν μπορεί να  αφήσει ασυγκίνητο το Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα είναι ευκαιρία να  αποδειχτεί ότι αυτό το Σώμα, τίθεται κατά της βίας καθολικά. Και όχι  επιλεκτικά. Δεν μπορεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να  είναι άντρο ανομίας. Ούτε ορμητήριο βίας και εγκληματικότητας».

Κατήγγειλε την επιλεκτική ανοχή στη βία που «από μόνη της, αποτελεί όχημα διχασμού της κοινωνίας», υπογράμμισε πως «είμαστε ευαίσθητοι και  πολύ σωστά, όταν δέχεται επίθεση ο δήμαρχος» κι αναρωτήθηκε: «Είμαστε εξ` ίσου ευαίσθητοι, όταν εργαζόμενοι δέχονται μια βροχή μολότοφ στη  διαδρομή από, ή προς, την εκτέλεση των καθηκόντων τους; Διότι ας μην  ξεχνάμε, ότι και οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι. Επιφορτισμένοι από  την πολιτεία να εργάζονται για την ασφάλεια όλων μας».

Ο κ. Καλαφάτης ζήτησε να κληθεί η κυβέρνηση δια του ψηφίσματος «να ανταποκριθεί έμπρακτα επιτέλους στην ηθική και συνταγματική της  υποχρέωση να διαφυλάττει το ανθρώπινο δικαίωμα της ασφάλειας. Να  θωρακίσει τους αστυνομικούς. Να προστατεύσει τους πολίτες. Να  υπερασπιστεί την ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου. Να διατάξει με  σαφήνεια την αποκατάσταση της νομιμότητας και την πάταξη τέτοιων φαινομένων. Να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη, όποιο ιδεολογικό  πρόσημο κι αν επικαλούνται, όποιο “άσυλο” κι αν εκμεταλλεύονται».

Το πλήρες κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος που κατατέθηκε, έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με αφορμή την τελευταία δολοφονική  επίθεση αντιεξουσιαστών κατά αστυνομικών, καταδικάζει κάθε ενέργεια  βίας, όποιο ιδεολογικό πρόσημο κι αν επικαλούνται οι δράστες!

Θεωρούμε απαράδεκτο, οι χώροι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης και η έννοια του Πανεπιστημιακού Ασύλου, να εκφυλίζονται  σε άσυλο ανομίας και ορμητήριο βίας.
Καλούμε την κυβέρνηση, δια των αρμοδίων οργάνων του Κράτους, να  ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Να προστατεύσει τη νομιμότητα, την ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου,  την πανεπιστημιακή κοινότητα και την πόλη συνολικά.
Να αποκαταστήσει την τάξη εντός και πέριξ της πανεπιστημιούπολης και  το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».