Skip to main content

Επιβολή εμπάργκο όπλων στο Σουδάν ζητεί ο Μπαν Κι Μουν

Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας ώστε να επιβάλει εμπάργκο όπλων και κυρώσεις στους ηγέτες που εμποδίζουν ειρηνευτικές συμφωνίες.

Νέες σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην πρωτεύουσα Τζούμπα του Νότιου Σουδάν μεταξύ δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τον πρώην ηγέτη των ανταρτών, νυν αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, με τους δύο ηγέτες να καλούν τις δυνάμεις τους σε παύση των εχθροπραξιών.

'Οπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην χώρα και κυρώσεις στους ηγέτες και στρατιωτικούς διοικητές που εμποδίζουν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην χώρα.

Μετά από τέσσερις μέρες σφοδρών συγκρούσεων που ήγειραν κίνδυνο να επιστρέψει η χώρα στον εμφύλιο πόλεμο, στις σημερινές συγκρούσεις χρησιμοποιήθηκαν και άρματα μάχης και πολεμικά ελικόπτερα.

Αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τόνισε ότι είδε δύο ελικόπτερα να βάλλουν εναντίον του αρχηγείου του Μάκαρ, ενώ κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν άρματα μάχης στους δρόμους. Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν γύρω από βάσεις των ΗΕ όπου εκατοντάδες άμαχοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για τους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, αλλά τουλάχιστον πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη και μια πηγή στο υπουργείο Υγείας ανέφερε πως 272 άνθρωποι, ανάμεσα τους 33 άμαχοι, σκοτώθηκαν μόνο την Παρασκευή.

Όπως ανέφεραν ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι μάχες στην πρωτεύουσα ανάγκασαν έως και 15.000 ανθρώπους να δραπετεύσουν, εκ των οποίων κάποιοι από αυτούς διατάχθηκαν από στρατιώτες να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους, ενώ άλλοι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, με έλλειψη τροφής και νερού.

Η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν (UNMISS) ανέφερε πως 7.000 άνθρωποι έχουν δραπετεύσει προς τις βάσεις του ΟΗΕ στην Τζούμπα, που φιλοξενεί ήδη περίπου 30.000 ανθρώπους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί σε προηγούμενο κύκλο βίας.

«Τώρα είναι η στιγμή να ενισχύσουμε σε μεγάλο βαθμό την αποστολή των ΗΕ», δήλωσε σήμερα ο Μπαν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι μάχες εξαπλώθηκαν σε περιοχές εκτός από την Τζούμπα στην πολιτεία της Κεντρική Εκουατόριας.

Δύο Κινέζοι μέλη της ειρηνευτικής δύναμης και ένα τοπικό μέλος του προσωπικού των ΗΕ σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανέφερε ο Μπαν. «Για ακόμη μια φορά οι ηγέτες του Νότιου Σουδάν απογοήτευσαν τον λαό τους», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.