Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
x

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προέτρεψε την Άγκυρα να επιστρέψει την εξουσία στις περιφερειακές και τοπικές αρχές και να χαλαρώσει τα μέτρα.

Η "Επιτροπή της Βενετίας", ένα συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε την Τουρκία σήμερα να χαλαρώσει τα μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την οποία κήρυξε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του και βάσει της οποίας έχουν συλληφθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Επιπλέον, προέτρεψε την Άγκυρα να επιστρέψει την εξουσία στις περιφερειακές και τοπικές αρχές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το συμβουλευτικό αυτό όργανο αναγνώρισε σε μια έκθεση "την ανάγκη της λήψης ορισμένων εκτάκτων μέτρων από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια επικίνδυνη ένοπλη συνωμοσία".

"Εντούτοις… οι τουρκικές αρχές ερμήνευσαν αυτές τις έκτακτες εξουσίες με υπερβολικό τρόπο" τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, με τη γνωμάτευσή τους να μην έχει καμία νομική ισχύ.

Η "Επιτροπή της Βενετίας" συνέστησε στην Άγκυρα να ακυρώσει τους νόμους που προβλέπουν τον διορισμό δημάρχων, αντιδημάρχων και μελών τοπικών συμβουλίων χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών, αναφερόμενη στις διατάξεις εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές για να αντικαταστήσουν τους φιλοκούρδους πολιτικούς στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μετρά 47 κράτη μέλη, συνέστησαν η Άγκυρα να θέσει χρονικό όριο στην εφαρμογή των μέτρων του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και να εγγυηθεί τη δικαστική εποπτεία των αντιτρομοκρατικών μέτρων.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ