Skip to main content

Καλφακάκου για Νέα Παραλία: Η πόλη δεν θυσιάζει τον δημόσιο χώρο της

Καμία παρέμβαση στον παραλία που θα μειώνει την ελεύθερη πρόσβαση και την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, δεν θα γίνει ανεκτή από το λαό της πόλης.

Της Ρίας Καλφακάκου*

Εν μέσω πολλών αντεγκλήσεων, αντιπαραθέσεων, διαφωνιών με ουσία και αντιρρήσεων χωρίς ουσία, το κομμάτι του παραλιακού μετώπου από Λευκό Πύργο ως το Μέγαρο Μουσικής, η λεγόμενη Νέα Παραλία, παραδόθηκε πριν λίγα χρόνια στο λαό της πόλης.

Το έργο ξεκίνησε μια δημοτική αρχή που έμεινε στην ιστορία για την κατάχρηση δημοσίου χρήματος, και το τελείωσε η σημερινή διοίκηση που κέρδισε υποσχόμενη ένα άλλο μέλλον για την πόλη.

Οι Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν αυτή την ωραία βόλτα δίπλα στη θάλασσα, αγάπησαν τη νέα παραλία, την έκαναν δική τους. Η Νέα Παραλία τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης, κάτι σαν brand name.

Έφηβοι, φοιτητές, ηλικιωμένοι, γονείς με μικρά παιδιά, ερωτευμένοι, υγιείς, ΑΜΕΑ, καρδιοπαθείς, αθλητές, κάτοικοι της πόλης και όμορων δήμων, ντόπιοι, τουρίστες, μεσοαστοί και φτωχοί, όλοι οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής και οι επισκέπτες της πόλης, θεωρούν την παραλία ως ένα χώρο αναψυχής δίπλα στη θάλασσα, ένα δημόσιο χώρο δικό τους, ένα ελεύθερο χώρο όπου τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν έχουν θέση.

Η χρήση της παραλίας από ένα τόσο μεγάλο και ανομοιογενές πλήθος ενισχύει η στα μυαλά των ανθρώπων τη συνείδηση που έχουν για την πόλη και τα κοινά αγαθά που τους παρέχει.

Τα γυάλινα περίπτερα ομορφαίνουν το χώρο και εξυπηρετούν βασικές ανάγκες, χωρίς να δυσκολεύουν την πρόσβαση ή να μειώνουν τον ελεύθερο χώρο για περπάτημα.

Τώρα άρχισαν να ακούγονται από επίσημα χείλη απόψεις για κάποια αναψυκτήρια και τα παρεπόμενα τραπεζοκαθίσματα, που θα "διευκολύνουν" τους περιπατητές και θα δώσουν έσοδα στο δήμο.

Η απάντηση είναι κατηγορηματική, και να είναι σίγουροι, αρμόδιοι και μη, πως είναι η ομόφωνη άποψη της πόλης. Καμία παρέμβαση στον παραλιακό χώρο που θα μειώνει την ελεύθερη πρόσβαση και την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, δεν θα γίνει ανεκτή από το λαό της πόλης. Είτε καφετέριες, είτε μαρίνες, είτε άλλες επιχειρηματικές δράσεις.

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ έχει πολλές φορές αναφερθεί στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, με σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε στην Ε κοινότητα, στην ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους με έμφαση στο παραλιακό μέτωπο.

Η ΑΠ δεν πρόκειται να επιτρέψει τον έστω εν μέρει, αποκλεισμό των πολιτών, με την δια της διολισθήσεως είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στη Νέα Παραλία. Και θα το κάνει με κάθε πρόσφορο κινηματικό, αυτοδιοικητικό, νομικό ,θεσμικό τρόπο, υπερασπιζόμενη τον κατεξοχήν προσιτό και καλαίσθητο δημόσιο χώρο της πόλης

Παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, ή το λιγότερο γνωστό σύνθημα, το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, θα έλεγα πως πρέπει να υπάρξει μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη αντίθεση σε τέτοια σχέδια, και να δοθεί μια ηχηρή απάντηση.

Η Νέα Παραλία δεν ανήκει ούτε στο δήμο ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η Νέα Παραλία ανήκει στους ανθρώπους της


* Η Ρία Καλφακάκου είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ».