Skip to main content

Καλή βαθμολογία στη Γερμανία για την ένταξη μουσουλμάνων

Συγκριτική έρευνα πέντε δυτικοευρωπαϊκών χωρών δείχνει ότι οι μουσουλμάνοι της Γερμανίας είναι καλύτερα ενσωματωμένοι στην κοινωνία

Φρένο στα ισλαμοφοβικά συνθήματα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD βάζει συγκριτική έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann για την ενσωμάτωση μουσουλμάνων, που μετανάστευσαν πριν το 2010 στη Γερμανία, την Γαλλία, τη M. Βρετανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Η έρευνα καταρρίπτει το επιχείρημα ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες δεν είναι «συμβατοί» με τη γερμανική κοινωνία, μιας και δείχνει ότι εντάσσονται καλύτερα σε σχέση με τις άλλες τέσσερεις χώρες στην αγορά εργασίας. Επιπλέον ότι αισθάνονται ότι έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη χώρα κατά 96%.

Η έρευνα με τίτλο «Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη – Ενσωματωμένοι, αλλά όχι αποδεκτοί;» αξιολόγησε συνολικά τέσσερεις τομείς: γλώσσα, εκπαίδευση, απασχόληση και κοινωνικές σχέσεις. «Η διεθνής σύγκριση δείχνει ότι καθοριστικοί παράγοντες για μια επιτυχημένη ενσωμάτωση δεν είναι η θρησκεία, αλλά το πλαίσιο που ορίζουν το κράτος και οι οικονομικές συνθήκες», δηλώνει ο Στέφαν Βόλπε, ειδικός σε ζητήματα κοινωνικής συνοχής του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν. Στην απασχόληση των συνολικά 4,7 εκατομ. μουσουλμάνων στη Γερμανία σχεδόν δεν υπάρχουν πλέον διαφορές στα ποσοστά ανεργίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο του υπόλοιπου πληθυσμού. Περίπου το 60% των μουσουλμάνων εργάζεται σήμερα όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Την ίδια στιγμή το 73% των μουσουλμάνων δεύτερης γενιάς μεγαλώνει μαθαίνοντας τα γερμανικά ως πρώτη γλώσσα. Βελτιώσεις καταγράφει η έρευνα και στο επίπεδο των απολυτηρίων στη Γερμανία

Το 19% των Γερμανών δεν θέλει μουσουλμάνους γείτονες

Σύμφωνα με την έρευνα υπάρχουν όμως και σκιές που αφορούν τη Γερμανία. Έτσι στη Γαλλία, για παράδειγμα, μόλις το 11% των μουσουλμάνων εγκαταλείπει το σχολείο χωρίς απολυτήριο, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό είναι περίπου τριπλάσιο, φθάνοντας το 36%. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη μεγάλη αυτή διαφορά στα διαφορετικά σχολικά συστήματα των δύο χωρών. Στη Γαλλία οι μαθητές μελετούν μαζί για περισσότερα χρόνια και, εκτός αυτού, λόγω αποικιοκρατικής ιστορίας, γνωρίζουν πολύ καλύτερα τη γαλλική γλώσσα. Δυστυχώς όμως η έρευνα συμπεραίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απολυτηρίων δεν προστατεύει στους νεαρούς μουσουλμάνους στη Γαλλία από την ανεργία ή τις λιγότερες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ενδιαφέρον έχει τέλος ότι η έρευνα αναδεικνύει πόσο μεγάλες είναι οι προκαταλήψεις έναντι των μουσουλμάνων. Στο ερώτημα «πότε θα απορρίπτατε ένα γείτονα;» οι περισσότεροι ερωτηθέντες σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Αυστρία και Ελβετία δήλωσαν θα απέρριπταν γείτονες εάν ήταν μουσουλμάνοι και σε πολύ μικρότερο ποσοστό, ξένοι από άλλα θρησκεύματα ή ομοφυλόφιλοι, Εβραίοι, άνθρωποι διαφορετικού χρώματος, άθεοι ή χριστιανοί άλλου δόγματος. Μόνο η απόρριψη των Βρετανών σε οικογένειες με πολλά παιδιά αγγίζει παρόμοια ποσοστά με 28%.

Dpa, kna / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle