Skip to main content

Καλλισθένη... ανάλεκτα

Οι σακούλες που διένειμε ο Ψωμιάδης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών στις Σέρρες, οι τυχεροί υποψήφιοι που το επώνυμό τους αρχίζει από Α και οι κοψοχέρηδες.
Όλοι νίκησαν. Το κάθε κόμμα βρήκε το «κάτι τις» στο οποίο υπερέχει και το προβάλλει. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να αποφύγαμε άμεσες εθνικές εκλογές, αλλά εισήλθαμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, κάτι που είναι πολύ δυσάρεστο. Μόνο οι τυπογράφοι χαίρονται και οι διαφημιστές.

«Αυτή η νύχτα μένει, που θα ’μαστε μαζί γλυκιά μου εξουσία, σε χάνω το πρωί». Αυτό ήταν το τραγούδι που ακουγόταν ολονυχτίς, από τους απερχόμενους, σε πολλούς δήμους της χώρας μας. Στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, είναι αλήθεια ότι δεν πολυακούστηκε, γιατί πολλοί υποψήφιοι έχουν δέσει από καιρό την εξουσία στο χέρι τους με χειροπέδες και πέταξαν το κλειδί.

Τυχεροί οι υποψήφιοι που το επώνυμό τους αρχίζει από το γράμμα «Α». Όσοι δεν γνωρίζουν πρόσωπα, ψηφίζουν τον πρώτο υποψήφιο και ενίοτε τον τελευταίο. Δεν ξέρω αν βγήκε από κει το «και οι έσχατοι έσονται πρώτοι».

Με διαφορά στήθους κρίνονται οι εκλογές σε πολλές περιπτώσεις. Αλίμονο σ’ αυτόν που θα έχει αντίπαλο την Πάμελα Άντερσον.

Ποιον Παναγιώτη να ερμηνεύσουμε; Του προφορικού ή του γραπτού λόγου; Είπε: «υπάρχουν σοβαρότερα θέματα για να συζητήσουμε», κατά τη συνάντησή του με τον Καραμανλή, όταν ρωτήθηκε αν αναφέρθηκαν στον Σαμαρά. Και έγραψε: «Η Ν.Δ. έχει πρόεδρο. Τέλος». Καταλάβαμε. Τυχαία, άραγε, λέγει ο λαός «η λανθάνουσα γλώσσα λέγει την αλήθεια»; 

Πρόβλημα στις Σέρρες με τις σακούλες του Ψωμιάδη. Από τον συνδυασμό του Μπόλαρη κατατέθηκε αναφορά στην Εισαγγελία, επειδή διανεμήθηκε φαγητό στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, σε σακούλες και εμφιαλωμένα νερά που έφεραν τον τίτλο του συνδυασμού και τη φωτογραφία του Ψωμιάδη. Στην αναφορά τους γίνεται λόγος για έμμεση διανομή προεκλογικού υλικού, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Αυτός ήταν ο λόγος ή διότι δεν είχε μέσα σερραϊκή μπουγάτσα;

Οι Σέρρες είχαν την τιμητική τους χθες και για άλλα γεγονότα. Η εισαγγελέας ζήτησε την προσαγωγή περίπου 30 ατόμων, μελών των εφορευτικών επιτροπών που δεν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα, αλλά οι αστυνομικοί εντόπισαν μόνο δύο. Τους άλλους τους αναζητεί η Νικολούλη.

Στη δε περιοχή της Νιγρίτας, μέλος της εφορευτικής επιτροπής συνελήφθη, επειδή προσήλθε μεθυσμένος και αντάλλαξε βρισιές με τους αστυνομικούς. Μπέρδεψε ο άνθρωπος το εκλογικό με το «πολιτιστικό κέντρο» -που έλεγε ο μακαρίτης Γιαννόπουλος- και πήγε κατευθείαν για διαλογή ψηφοδελτίων. Όλα οφείλονται σε σύγχυση. Μπορεί να του είπαν ότι είναι εκπρόσωπος των οικολόγων, κι αυτός άκουσε των οινολόγων.

Πολλοί που περίμεναν διαφορετικό αποτέλεσμα για τον εαυτό τους, σιγοτραγουδούσαν μπροστά στην κάλπη, το δίστιχο από την Απείρανθο.
«Τα μάθια μου δεν είδανε τέθοιο κουτί ρημάδι να ρίχνεις ‘όχι’ το πρωί, να βγαίνει ‘ναι’ το βράδυ»

Έχουν και οικονομικο-κοινωνική διάσταση οι εκλογές. Μετά την ψηφοφορία γεμίζουν οι ταβέρνες και τα μπαρ. Πολλές δουλειές έχουν σήμερα και οι χειρουργοί, με τις μεταμοσχεύσεις χεριών. Ουρά κάνουν οι κοψοχέρηδες. Και πού να δεις τι έχει να γίνει την άλλη Δευτέρα.


Ο Καλλισθένης