Skip to main content

Σχέδιο Μπουτάρη για κοινό φεστιβάλ σε Σκόπια και Θεσσαλονίκη

Στόχος του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι να ισχυροποιηθεί η παρουσία της πόλης στα Βαλκάνια. Τα σχέδια για συνεργασία με Σκόπια, Σερβία και Βουλγαρία.

Ένα «Φεστιβάλ Καλλιτεχνών», σε συνεργασία με τον δήμο Σκοπίων, έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της πρωτεύουσας της γειτονικής χώρας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Η ιδέα αυτή συζητήθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του δημάρχου στα Σκόπια. Μάλιστα, για την ιδέα του Φεστιβάλ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη αποφασίστηκε με τον δήμο Σκοπίων - ο οποίος αποτελείται από δέκα δήμους και έχει έναν μητροπολιτικό δήμαρχο -  να υλοποιείται το «Φεστιβάλ Καλλιτεχνών» κάθε χρόνο, την περίοδο της Άνοιξης. Στόχος είναι, τη μια χρονιά το Φεστιβάλ να πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη στη γειτονική χώρα.

Κατά το ταξίδι του δημάρχου στα Σκόπια αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει κατά πόσο είναι δυνατό να υλοποιηθεί το Φεστιβάλ. «Με τον δήμο Σκοπίων ανταλλάξαμε κάποιες ιδέες για συνεργασία των Πόλεων. Θέλουμε να θερμάνουμε περισσότερο τις σχέσεις μας», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Στόχος του δημάρχου, όπως σημείωσε, είναι να ισχυροποιηθεί η παρουσία της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια. «Αν δεν κάνουμε τέτοιες κινήσεις που να δηλώνουν την ισχυρή παρουσία μας, τότε τη Μητρόπολη των Βαλκανίων θα την γράφουμε με μικρά γράμματα», εκτίμησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν οι επαφές για να συμμετάσχει η Θεσσαλονίκη στις εκδηλώσεις της Σερβίας για την επέτειο του Αγίου Σάββα το 2019. «Συμπληρώνονται 900 χρόνια το 2019 από την γέννηση του Αγίου Σάββα, ο οποίος ήταν Σέρβος, που πήγε στο Άγιο Όρος και έγινε μοναχός. Το 2019 η Σερβία σχεδιάζει για την επέτειο μια σειρά εκδηλώσεων. Η Αγιορείτικη Εστία ξεκίνησε σειρά συναντήσεων με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων αυτών, ώστε να γίνει ένα συνέδριο και στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με το Βελιγράδι», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.  

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται μια έκθεση  κειμηλίων με τους Κύριλλο και Μεθόδιο, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα κάνει τη διαδρομή των Αγίων.

«Το 2019 η Φιλιππούπολη είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Βουλγαρία το εξάμηνο που έρχεται έχει την Προεδρία. Με αυτή τη λογική το 2019 πρέπει να έχουμε σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια. Αν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι πραγματική Μητρόπολη των Βαλκανίων και όχι μόνο στα χαρτιά, πρέπει να κάνουμε πράγματα», δήλωσε ο δήμαρχος.