Skip to main content

Καλοκαιρινά μπάνια… στον Σηκουάνα

Για πρώτη φορά το κανάλι της Βιλέτ στο Παρίσι ανοίγει για κολυμβητές και λουόμενους

Το ονειρεύονται χρόνια οι Παριζιάνοι, το είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ από το 1998 και να που σήμερα έχουμε το πρώτο βήμα για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα: να επιτραπεί το κολύμπι στον Σηκουάνα.

Πρώτες βουτιές λοιπόν στο κανάλι της Βιλέτ, στα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου τα νερά είναι κατάλληλα για κολύμπι, όπως έχει προκύψει μετά από πολλούς ελέγχους.
Εντούτοις θα χρειασθούν ακόμη πολλά χρόνια για τον συνολικό βιολογικό καθαρισμό των νερών του Σηκουάνα. Η δήμαρχος των Παρισίων όμως, Αν Ινταλγκό, υπόσχεται με τη σειρά της ότι το ποτάμι της γαλλικής πρωτεύουσας θα είναι πεντακάθαρο έως το 2024, ιδιαίτερα εάν η Γαλλία κερδίσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο αστικής ανάπλασης

Το απόγευμα δήμαρχος Παρισίων αναμένεται εγκαινιάσει την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου στη Βιλέτ, όπου από χθες οι πλέον ανυπόμονοι λόγω καύσωνα έχουν ήδη κάνει τις πρώτες βουτιές.

Στα νερά του καναλιού έχουν διαμορφωθεί τρεις λεκάνες με διαφορετικό βάθος η καθεμία. Για τα μικρά παιδιά η πρώτη είναι μόλις 40 εκατοστά, μια δεύτερη βάθους 1,20 και μια τρίτη 2,20. Η σύνθετη αυτή πισίνα θα μπορεί να υποδεχθεί συγχρόνως γύρω στα 300 άτομα, που σημαίνει περίπου 1000 άτομα ημερησίως.

Σε μικρή απόσταση από τα νερά του καναλιού οργανώνονται ήδη θαλάσσια σπορ με κανό καγιάκ και ποδήλατα, στις δε αποβάθρες έχουν ήδη πάρει θέση ξαπλώστρες αλλά και beach-bar για όσους δεν εγκαταλείψουν τη γαλλική πρωτεύουσα φέτος το καλοκαίρι.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle