Skip to main content

Καλωσορίζει η ΔΕΠΑ τη διεύρυνση αγοράς αερίου Ελλάδας -Βουλγαρίας

Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, αναφέρει η ΔΕΠΑ

Τις θετικές διαβουλεύσεις του ΔΕΣΦΑ με τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Βουλγαρίας καλωσορίζει η ΔΕΠΑ για το διασυνοριακό εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που θα φέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, «με την οριστικοποίηση της συμφωνίας δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, τον οποίο η ΔΕΠΑ επιθυμεί και έμπρακτα επιδιώκει».

Η ΔΕΠΑ «εργάζεται σταθερά τα  τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο μειώσεις τιμών προς όφελος του Έλληνα πολίτη – καταναλωτή. Υπενθυμίζεται ότι όλες τις μειώσεις τιμών τις οποίες πέτυχε η ΔΕΠΑ μέχρι σήμερα, τις μετακύλησε στον τελικό καταναλωτή».  

Όπως υπογραμμίζει, «έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια για την επίτευξη ευελιξίας στο διασυνοριακό εμπόριο φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η ΔΕΠΑ είχε προχωρήσει από το 2014 στη δέσμευση δυναμικότητας για διπλή ροή φυσικού αερίου στο Σιδηρόκαστρο με σκοπό την αποθήκευση αερίου στην υπόγεια αποθήκη Chiren της Βουλγαρίας, ώστε να ενισχυθεί η  ασφάλεια εφοδιασμού. Στη συνέχεια, η ΔΕΠΑ συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να λειτουργήσει το αμφίδρομο διασυνοριακό εμπόριο Ελλάδας – Βουλγαρίας στα σύνορα των δύο χωρών. Επιπροσθέτως, από το 2012 διατίθεται δωρεάν προς χρήση τμήμα της δυναμικότητας της ΔΕΠΑ στο Σιδηρόκαστρο για διευκόλυνση εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τρίτους προμηθευτές να διευκολύνεται η εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τρίτους προμηθευτές».