Skip to main content

Εν μέσω ερωτημάτων οι κάλπες για νέα διοίκηση στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της απερχόμενης διοίκησης να κάνει διαγωνισμό για τη σίτιση των φοιτητών 1 χρόνο πριν από τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης.

Του Νίκου Ηλιάδη

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης γίνονται αύριο στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ). Από τις κάλπες θα προκύψει ο νέος πρόεδρος, ο οποίος στο εξής αποκαλείται πρύτανης, καθώς και οι τρεις αναπληρωτές πρύτανη. Τη θέση του πρύτανη διεκδικούν δύο εκ των καθηγητών του ιδρύματος. Πρόκειται για τον Γιώργο Παπαδιοδώρου, από το τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και τον Παναγιώτη Τζιώνα από το τμήμα Αυτοματισμού ο οποίος είναι έως τώρα αντιπρόεδρος του ΑΤΕΙΘ. Τις τρεις θέσεις αναπληρωτών πρύτανη διεκδικούν επτά υποψήφιοι.

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Αδαμίδη, Σταμάτη Αγγελόπουλο, Αλίκη Δημητριάδου, Ευάγγελο Χρήστου, Αθανάσιο Παπαδόπουλο, Γιώργο Μπάμιο και Κώστα Βαρσαμίδη. Ο τελευταίος, είναι ο απερχόμενος πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ ο οποίος αφού επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του ιδρύματος (εξελέγη αλλά τελικώς η θέση καταργήθηκε), τώρα επιδιώκει να παραμείνει στα πράγματα από θέση αναπληρωτή πρύτανη. Υπενθυμίζεται ότι για τα πεπραγμένα επί της θητείας του κ. Βαρσαμίδη διενεργούνται έρευνες τόσο από το υπουργείο Παιδείας, όσο και από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στελέχη του οποίου επισκέφθηκαν επανειλημμένως τη Σίνδο.

Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος επισκέφθηκε τον εισαγγελέα Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών προς τον οποίο κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση του απερχόμενου προέδρου του ΑΤΕΙΘ κ. Βαρσαμίδη. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι «το ΥΠΠΕΘ οφείλει να διαφυλάσσει τη νομιμότητα. Καταθέσαμε σήμερα έναν επιπλέον φάκελο εγγράφων στην Εισαγγελία σχετικά με την υπόθεση εκλογής γραμματέα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το υλικό αυτό είναι συμπληρωματικό αυτών που καταθέσαμε τον Ιούλιο. Το ΦΕΚ διορισμού γραμματέα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν δημοσιεύτηκε και υπήρξε παραίτηση του υπό διορισμό Γραμματέα. Στο ΥΠΠΕΘ έχουν προσκομιστεί έγγραφα που θέτουν νέες διαστάσεις ως προς τη νομιμότητα των πράξεων στο όλο ζήτημα και αυτά καταθέσαμε».

Ερωτήματα για τον διαγωνισμό

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της απερχόμενης διοίκησης του ΑΤΕΙΘ να διενεργήσει διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου σίτισης των σπουδαστών, έναν ολόκληρο χρόνο πριν από τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης. Δεδομένου, μάλιστα, ότι από αύριο το ΑΤΕΙΘ θα έχει ουσιαστικά νέα διοίκηση, ασχέτως εάν αυτή θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα μετά δύο μήνες. Εκτός από το εξαιρετικά πρόωρο του διαγωνισμού ερωτήματα προκαλούνται και από κάποιους όρους της διακήρυξης οι οποίοι, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, θεωρούνται «φωτογραφικοί».

Ο διαγωνισμός αφορά το έργο σίτισης των περίπου 3.000 σπουδαστών για τα ακαδημαϊκά έτη 2018-2021, δηλαδή θα ξεκινήσει να υλοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 καθώς η ισχύουσα σύμβαση έχει διάρκεια ως τις 31 Αυγούστου 2018. Εντούτοις, η σημερινή απερχόμενη διοίκηση έκρινε σκόπιμο να διενεργήσει εκείνη τον διαγωνισμό, σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.829.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών ήταν η 22α Αυγούστου, ενώ η αποσφράγισή τους θα γινόταν στις 28 του μήνα, κάτι όμως, που δεν έχει γίνει ακόμη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Voria.gr, στο πλαίσιο του διαγωνισμού κατέθεσαν προσφορές δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία είναι η σημερινή ανάδοχος.

Ενστάσεις

Κατά της διενέργειας του διαγωνισμού κατατέθηκαν δύο αιτήσεις ακύρωσης από δύο συγκεκριμένες εταιρείες. Στις ενστάσεις τους οι δύο προσφεύγοντες επικαλούνται μεταξύ άλλων το «ανήκουστα πρόωρο» της προκήρυξης του διαγωνισμού καθώς η ανακήρυξη αναδόχου ένα χρόνο πριν από την υλοποίηση του έργου δημιουργεί σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις στους υποψηφίους αναδόχους για το μεσοδιάστημα στο οποίο δεν θα παράσχουν υπηρεσίες. Επιπλέον, οι προσφεύγοντες στρέφονται και κατά ενός συγκεκριμένου όρου της διακήρυξης ο οποίος προβλέπει ότι ο υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει ήδη –ένα χρόνο πριν από την υλοποίηση του έργου- κατάστημα εστίασης εν λειτουργία στη Θεσσαλονίκη (εκτός αυτού που υπάρχει στο ΤΕΙ) προκειμένου να σιτίζονται σε αυτό όσοι σπουδαστές δεν θα βρίσκονται στο κτήριο της Σίνδου. Οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι με τον όρο αυτόν τίθενται αδικαιολόγητοι περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής των ενδιαφερόμενων εταιρειών στο διαγωνισμό. Θεωρούν, δε, ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι «φωτογραφικός» καθώς καθιστά απαγορευτική τη δυνατότητα διεκδίκησης της σύμβασης από επιχειρήσεις άλλες, πέραν αυτής, του σημερινού αναδόχου.

Επιπλέον, στη διακήρυξη ορίζεται πως το εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ των οδών Βενιζέλου και Μπότσαρη. Η συγκεκριμένη οριοθέτηση γεννά επίσης υπόνοιες στους προσφεύγοντες ότι είναι επίσης «φωτογραφική», δεδομένου ότι ο σημερινός ανάδοχος διαθέτει κατάστημα στην περιοχή λίγο πριν από την Μπότσαρη, δηλαδή, αρκετά μακριά από το κέντρο όπου είθισται να διαμένει η συντριπτική πλειονότητα των σπουδαστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις ακύρωσης απορρίφθηκαν από την αρχή εξέτασης προδικαστικών προσφυγών και πλέον αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών των δύο εταιρειών οι οποίες συμμετέχουν στο διαγωνισμό.