Skip to main content

Καμία ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες σε Βουλγαρία και Σερβία

«Φρένο» στις ανησυχίες που άρχισαν να καλλιεργούνται σε γειτονικές χώρες, ότι η κρίση στην ελληνική οικονομία μπορεί να μεταφερθεί και σε αυτές, μέσω της ισχυρής παρουσίας που διαθέτουν τοπικά οι ελλη
«Φρένο» στις ανησυχίες που άρχισαν να καλλιεργούνται σε γειτονικές χώρες, ότι η κρίση στην ελληνική οικονομία μπορεί να μεταφερθεί και σε αυτές, μέσω της ισχυρής παρουσίας που διαθέτουν τοπικά οι ελληνικές τράπεζες, βάζουν με τον πλέον επίσημο τρόπο η Βουλγαρία και η Σερβία.

Από το βήμα των εργασιών συνεδρίου, για τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης», ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας Ράντοβαν Γελάσιτς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι καταθέσεις των σέρβων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη σερβική αγορά είναι απόλυτα ασφαλείς.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και οι πολίτες δεν πρέπει να αμφιβάλλουν για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι οι εννέα τράπεζες που μετείχαν στην πρωτοβουλία της Βιέννης (μεταξύ αυτών και οι μεγάλες ελληνικές με θυγατρικές στη Σερβία) είχαν δεσμευτεί για τη διατήρηση του υφιστάμενου επιπέδου χρηματοδότησης και την κεφαλαιακή ενίσχυση των θυγατρικών τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, η συμβολή αυτής της δέσμευσης στη σερβική οικονομία έχει αναφορά και στη μικρότερη των προβλέψεων του ΔΝΤ, μείωση του ΑΕΠ της χώρας, κατά τη διάρκεια του 2009. Επιπρόσθετα ο κεντρικός τραπεζίτης της Σερβίας σημείωσε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στη χώρα είναι στο 19%, ή κατά 7% υψηλότερος σε σχέση με το κατώτατο που ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Ανάλογη «πυροσβεστική» παρέμβαση επιχείρησε, όμως, και ο κεντρικός τραπεζίτης της Βουλγαρίας, κ. Ισκρόφ, ο οποίος διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι οι ελληνικές θυγατρικές τραπεζών στη Βουλγαρία δεν μεταφέρουν ρευστότητα στις μητρικές τους και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα κλονισμού της βουλγαρικής οικονομίας από αυτό τον παράγοντα. Απαντώντας, ουσιαστικά, στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας κ. Μπ. Μπορίσοφ, ο οποίος βλέποντας πως οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 29%-30% της τραπεζικής αγοράς στη Βουλγαρία, ανέφερε πως έχουν ληφθεί μέτρα για να μη συμβεί η μεταφορά πόρων, ο κ. Ισκρόφ τόνισε ότι η Bulgarian National Bank διενεργεί κάθε μήνα stress test από τα οποία προκύπτει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε σε σχέση με το παρελθόν.