Skip to main content

Καμία διακοπή αερίου στα σχολεία - Συμφωνία Δήμου για τις οφειλές

Για να τακτοποιηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το φυσικό αέριο, οι σχολικές επιτροπές ζήτησαν έκτακτη επιχορήγηση από τον δήμο.

Σε συμφωνία κατέληξε δήμος Θεσσαλονίκης με την «Αέριο Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία» για τον τρόπο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δύο σχολικών επιτροπών προς την εταιρεία.

Έτσι, πλέον δεν τίθεται πλέον θέμα διακοπής της παροχής φυσικού αερίου στα σχολεία για τη θέρμανσης τους, με την προϋπόθεση, βέβαια, οι δύο σχολικές επιτροπές να τηρήσουν τη συμφωνία.

Εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας του περασμένου χειμώνα, οι λογαριασμοί που έφτασαν στις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν ιδιαίτερα φουσκωμένοι, το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς.

Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε τον δήμο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να οφείλει στην Εταιρεία Φυσικού Αερίου από την πρωτοβάθμια επιτροπή, στην οποία ανήκουν νηπιαγωγεία και δημοτικά, 140.000 ευρώ (έχουν ήδη δοθεί 160.000 ευρώ) και από την δευτεροβάθμια (γυμνάσια και λύκεια) περίπου 350.000 ευρώ.  

Ο Πέτρος Λεκάκης, πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η Γιούλη Ρανέλλα, πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είχαν την περασμένη εβδομάδα επαφή με τα αρμόδια στελέχη της Εταιρίας «Αέριο Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία», προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αποπληρωμής του ποσού.

Οι δύο πρόεδροι θα προτιμούσαν διακανονισμό για πολύμηνη εξόφληση, κάτι το οποίο όμως δεν είναι εφικτό, καθώς, όπως και οι ίδιοι αναφέρουν, αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία.

«Υπάρχει μια αρχική συμφωνία και εκτιμάμε ότι σύντομα θα προχωρήσουμε στον φιλικό αυτό διακανονισμό για να εξοφληθεί το ποσό που οφείλουμε», τόνισε ο κ. Λεκάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται πλέον θέμα διακοπής του φυσικού αερίου στα σχολεία.

«Κάνουμε άλλη μια διευκόλυνση στον δήμο Θεσσαλονίκης για την αποπληρωμή των οφειλών τους. Είμαστε αρωγός στον δήμο και δεν επιθυμούμε να τον φέρουμε σε τετελεσμένες καταστάσεις, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Δεν υπάρχει θέμα διακοπής του αερίου στα σχολεία και ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Διευθυντής Πωλήσεων – Τιμολόγησης και Ανάκτησης Πιστώσεων Δημήτρης Βουλγαρίδης.  

Προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οφειλές για λογαριασμούς φυσικού αερίου, οι σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ζήτησαν έκτακτη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης.

Για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά εγκρίθηκε έκτακτη επιχορήγηση 80.000 ευρώ και για τα γυμνάσια και λύκεια επιχορήγησης 150.000 ευρώ. Και τα δύο ποσά όμως, αναμένεται να κατευθυνθούν στην εξόφληση μέρους των λογαριασμών φυσικού αερίου.

Οι δύο σχολικές επιτροπές θα κληθούν και φέτος να ανταποκριθούν στις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων με μειωμένη την κρατική επιχορήγηση. Μέσα στις υποχρεώσεις είναι οι υπόλοιπο λογαριασμοί (ύδρευσης), η προμήθεια για τα αναλώσιμα και για την καθαριότητα των σχολείων καθώς και οι μισθοί για τις καθαρίστριες.

«Τα χρήματα από τις επιχορηγήσεις ούτε είναι πολλά ούτε έρχονται στην ώρα τους, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Για τους μισθούς των καθαριστριών χρησιμοποιούμε χρήματα του δήμου, μέχρι να έρθει το ποσό από το κράτος. Όταν καθυστερεί η επιχορήγηση, υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών», υπογράμμισε η κ. Ρανέλλα.