Skip to main content

Καμίνης: Ο Μπουτάρης συνέβαλε στην πολιτιστική άνοιξη της Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρευρέθη μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στα εγκαίνια της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης που πραγματοποιείται στην πόλη

Τις πόρτες της στο κοινό άνοιξε χθες το βράδυ η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Στην κεντρική της έκθεση και στο φεστιβάλ περφόρμανς η Μπιενάλε φιλοξενεί 96 καλλιτέχνες και ομάδες που προέρχονται από 37 χώρες και τέσσερις ηπείρους. Εικαστικοί οι οποίοι μέσα από τα έργα τους πραγματεύονται το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης «Φαντασιακές Εστίες / Ιmagined Homes», ένα θέμα που λαμβάνει ως αφορμή την παρούσα συγκυρία της έξαρσης του μεταναστευτικού προβλήματος για να επικεντρωθεί στη ρευστότητα και το συνεχή επαναπροσδιορισμό του σπιτιού. 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο Γιώργος Καμίνης, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση του Γιάννη Μπουτάρη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στο βραβείο «Πολιτιστικός Προορισμός για το 2017» που απονεμήθηκε προχθές στην Αθήνα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική διάκριση που αποτυπώνει όσα σημαντικά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Το ΕΜΣΤ, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή που ετοιμάζεται να ανοίξει σε λίγο καιρό. Παράλληλα, πολλές ομάδες ή μεμονωμένοι νέοι εμφανίζουν μια πρωτόγνωρη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Για όλη αυτή τη μεγάλη πολιτιστική κινητικότητα, η πόλη μας επελέγη για την documenta 14, η οποία μάλιστα είχε τίτλο ‘’Μαθαίνοντας από την Αθήνα’’», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Παράλληλα, ο κ. Καμίνης έκανε ειδική αναφορά και στη συμβολή του Γιάννη Μπουτάρη στην πολιτιστική «άνοιξη» της Θεσσαλονίκης. «Ο πολιτισμός είναι τέχνες, αλλά δεν εξαντλείται μόνο στην τέχνη. Και πολιτισμός είναι αυτό που έχει συμβεί στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο νέος αέρας που έχει πνεύσει, αέρας δημιουργικότητας, ανοιχτοσύνης και εξωστρέφειας σε μια πόλη που ζούσε για χρόνια «κλειστή» και απομονωμένη. Και αναμφισβήτητα, σημαντική συμβολή σε αυτή τη νέα πραγματικότητα έχει ο Γιάννης Μπουταρης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων.