Skip to main content

Καμμένος από Θεσσαλονίκη: Η Νέα Δημοκρατία έχει αδωνοποιηθεί

Αντί οι ακροδεξιοί που έβαλε ο Σαμαράς στη ΝΔ να προσαρμοστούν στο κόμμα άρχισε να προσαρμόζεται η ΝΔ σε αυτούς, ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Πρωτοπόρησε στη φετινή συνέντευξη τύπου του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, καθώς πριν αρχίσει η συνέντευξη μοίρασε σε όλους τους δημοσιογράφους ένα usb stick με το έργο του στο υπουργείο.

Παρουσιάζοντας εισαγωγικά το έργο των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος άρχισε με τη φράση «είμαστε ακόμη ζωντανοί».

Ο κ. Καμμένος αναφερόταν διαρκώς στους ΑΝΕΛ ως «κίνημα», και επισήμανε πως η κοινοβουλευτική του ομάδα ειναι η πλέον συμπαγής, παρεμβαίνοντας σοβαρά στο κυβερνητικό έργο.

Απολογιστικά για το τελευταίο έτος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε συνοπτικά στο δικό του έργο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξήρε το έργο της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, στο ΥΜΑΘ (ΔΕΘ, έγκριση επενδύσεων, ζώνη καινοτομίας, ιστορία ποντιακού ελληνισμού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, πομακοχώρια).

Αντίστοιχη αναφορά έκανε στο έργο των άλλων κυβερνητικών στελεχών των ΑΝΕΛ, όπως ο κ. Ζουράρις, ο κ. Κουίκ (ομογένεια και επενδύσεις), ο κ. Κόκκαλης, ο κ. Μαυραγάνης, η κ. Χρυσοβελώνη, και η κ. Κουντουρά, για την οποία έκανε ειδική και εκτενή αναφορά ο κ. Καμμένος («το έργο της αποτελεί παράδειγμα για όλη την κυβερνητική πολιτική, με εξαιρετικές επιτυχίες και ρεκόρ, ενώ προέβλεψε πολύ μεγάλη αύξηση του τουρισμού φέτος -πάνω από 30 εκ. τουρίστες- και πολλές τουριστικές επενδύςεις άνω των 7 δισ.ευρώ»).

Ο κ. Καμμένος είπε ότι το νομοσχέδιο για τα ταξί, που έρχεται σύντομα στη Βουλή είναι έμπνευσης των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος κλάδος ενοχλεί κάποιους στην αντιπολίτευση.
Με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη, το κόμμα εχει ετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ έχουν ετοιμαστεί και δυο νομοσχέδια για την οικονομία.

«Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται από την ίδρυση τους στο χώρο του πατριωτικού κέντρου, με στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ του κ. Καραμανλή, που δε συνεργάζεται με τα άκρα και από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Καμμένος, αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με την ακροδεξιά και απέκλεισε ενδεχόμενο συνεργασίας με τα άκρα.

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα ότι το μνημόνιο άλλαξε την πολιτική, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον εχει ταυτόσημες θέσεις με τη ΝΔ. Είπε πάντως ότι στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ειναι ευπρόσδεκτοι οι πρώην κεντροαριστεροί. Οι κ.κ. Θεοδωράκης και Λοβέρδος ειναι νεοφιλελεύθεροι, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. «Με τους νεοφιλελεύθερους δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας», τόνισε.

Για το ενδεχόμενο να αναλάβει κάποιο άλλο υπουργείο σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Καμμένος είπε ότι την τρέχουσα συγκυρία απαιτείται ηρεμία, συνεργασία και ανάπτυξη διεθνών συμφωνιών και η καλλιέργεια καλών διεθνών σχέσεων. «Η παρουσία μου στο υπουργείο έχει προσφέρει στην κυβέρνηση αυτό που ήθελε», είπε και πρόσθεσε ότι επίκειται επέκταση του χώρου άσκησης πολιτικής. Έθεσε πάντως τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι στοχοποιείται και δέχεται άδικη κριτική έως ανοίκεια και χυδαία, αφού απευθύνεται σε συγγενικά του πρόσωπα. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσω, με τη δικαιοσύνη θα τους πολεμήσω μέχρι τέλους», είπε.

Οι ΑΝΕΛ τόνισε θα παραμείνει κίνημα πολιτών πολυσυλλεκτικό, ώστε να αποτελεί το αναγκαίο καλό.

Εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του στον υπουργό Εξωτερικων, Νίκο Κοτζιά, λέγοντας πως κάνει εξωτερική πολιτικη πάνω στο τραπέζι και διαπραγματεύεται μόνο για την πατρίδα.

Για το μέλλον της ΕΛΒΟ, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η μετοχή της ειναι στο υπουργείο Οικονομίας, αν και ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα θέλαμε να την έχουμε εμείς. Εχει μπει σε ειδική εκκαθάριση από την κυβέρνηση Σαμαρά. «Η ΕΛΒΟ θα πρέπει να λειτουργήσει. Μακάρι να μπορούσε να λειτουργήσει από το δημόσιο, όμως ο κ. Βενιζέλος δημιούργησε το πλαίσιο για να είναι αυτό αδύνατο. Πλέον η βέλτιστη λύση ειναι η σύμπραξη δημοσίου και ιδιώτη τομέα. Υπήρξε ενδιαφέρον από μια νοτιοαφρικανική εταιρεία που βρήκαμε εμείς. Όμως ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ έβαλε εμπόδια. Τώρα είναι στα χέρια του διαχειριστή να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις. Χωρίς τη συνεργασία των εργαζομένων δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Θα βοηθήσουμε όλοι την εταιρεία για να μπει ένας νέος επενδυτής και να πάρει μπροστά η γραμμή παραγωγής. Θα συναντηθώ με τους εργαζόμενους και θα το προτείνω», σημείωσε.

«Αντί οι ακροδεξιοί που έβαλε ο Σαμαράς στη ΝΔ να προσαρμοστούν στο κόμμα άρχισε να προσαρμόζεται η ΝΔ σε αυτούς. Η ΝΔ έφυγε από τα όρια της μετριοπάθειας και έχει αδωνοποιηθεί», είπε.

Για τις διαφωνίες με το ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αυτές είναι πολιτικά ξεκάθαρες και έντιμες, οπότε καθένας διατηρεί τις θέσεις του, φέρνοντας για παράδειγμα τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας αρνούμενος ενδεχόμενο διαχωρισμό, στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Καμμένος προανήγγειλε περαιτέρω συνεργασία με τις ΗΠΑ, και ενίσχυση της βάσης της Σούδας.

«Οι ΑΝΕΛ δεν είναι αποθήκη απατημένων πολιτικών», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι ανοιχτό το κόμμα του σε όσα στελέχη της ΝΔ θέλουν να φύγουν ή φεύγουν από το κόμμα. Συνεργασία με πρόσωπα που διαφωνούν με τη φασιστοποίηση της ΝΔ μπορεί να υπάρξει», είπε.

«Μεταλλουργία στη Χαλκιδική χωράει, αλλά με λειτουργία των επιχειρήσεων με τους κανόνες. Είμαστε όμως κατά των επιχειρήσεων που θέλουν να κάνουν χρήση κυανίου για το χρυσό. Δεν μπορεί να ρισκάρουμε το μέλλον του Αιγαίου για καμιά επένδυση", σημείωσε και έκανε λόγο για πολιτικούς ατζέντηδες εταιρειών. "Ο πολιτικός για καμιά εταιρεία δεν μπορεί να γίνεται ατζέντης. Πρώτη φορά βλέπω επαγγελματίες ατζέντηδες στην πολιτικη», είπε.

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει λύση γεωγραφικού προσδιορισμού (Βόρεια/ Άνω Μακεδονία) στην ονομασία των Σκοπίων.

Στην ερώτηση της Voria.gr, για το ενδεχόμενο συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές τίποτα δε θα μοιάζει με το παρελθόν. Θα έχουν προτεραιότητα οι πολίτες κι όχι τα κόμματα. Δε θα επιλέξουν τα κόμματα τους συνδυασμούς. Μια τοπική αυτοδιοίκηση ακομμάτιστη, με άμεση αναφορά στους πολίτες κι οχι στα κόμματα ειναι το ζητούμενο. Θα στηρίξουμε συνδυασμούς που θα αποτελούνται από ανεξάρτητους υποψήφιους, που θα προσφέρουν τον τόπο τους. Νομίζω κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το ίδιο. Καλώ και τα άλλα κόμματα να το κάνουν».