Skip to main content

Καμμένος: Όμηροι για 66 ημέρες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, κρατούνται για 66 ημέρες όμηροι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήων στρατιωτικών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.

Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που είναι - όπως είπε - και Ευρωπαίοι και Νατοϊκοί στρατιωτικοί, κρατούνται για 66 ημέρες όμηροι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Ευχαρίστησε την Ύπατη Εκπρόσωπο και τους ομολόγους του για τη μέχρι τώρα υποστήριξή τους και ζήτησε τη συνέχιση των προσπαθειών για την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών.

Στη διάρκεια του συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας ενημερώθηκαν από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι για τις εξελίξεις στη διαδικασία ανάπτυξης των διαφόρων παραμέτρων της Ευρώπης της Άμυνας.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει για την περίοδο 2021-2027 συγχρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη αμυντικών προγραμμάτων 13 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τα περισσότερα εγκεκριμένα προγράμματα.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 6,5 δισ. ευρώ τη βελτίωση των υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια) για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας.

Τέλος, με παρουσία της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως του ΝΑΤΟ και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ΟΗΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων.

Η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης των κυανοκράνων σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και κυρίως στην προστασία γυναικών και παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και το έργο που επιτελείται στο πολυεθνικό κέντρο που φιλοξενούμε στη Μακεδονία. Επίσης, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να ζητήσει να ανατεθεί στην Ελλάδα η διοίκηση της θαλάσσιας επιτήρησης της επιχείρησης του ΟΗΕ στην περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου.