Skip to main content

Καμπανάκι για φορολογία-επενδύσεις από το Γραφείο Προϋπολογισμού

Οι υψηλοί συντελεστές αλλά και οι άλλοι σχετικοί παράγοντες λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων, αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Καμπανάκι για επενδύσεις και φορολογία χτύπησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017.

Όπως αναφέρει, παρά τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας, τα φορολογικά έσοδα παραμένουν σχετικά χαμηλά.

«Οι υψηλοί συντελεστές - αλλά και οι άλλοι σχετικοί παράγοντες- λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και ενισχύουν την "έξοδο" των ελληνικών επιχειρήσεων προς άλλες χώρες με πιο φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν», αναφέρει.

«Η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα - και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης - λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξή της χώρας. Η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας της οικονομίας ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται», συμπληρώνει η έκθεση.

«Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε ποιες χώρες-οικονομίες τελικά "ανταγωνίζεται" η Ελλάδα (για παράδειγμα στην προσέλκυση επενδύσεων). Διότι αν η σύγκριση γίνει με χώρες που βρίσκονται στη Βαλκανική χερσόνησο (Βουλγαρία, Κροατία) ή με την Κύπρο, Μάλτα, ή με χώρες που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά (μέγεθος, διάρθρωση πχ. Πορτογαλία) η "ψαλίδα" ανοίγει εις βάρος της Ελλάδας», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, σημειώνει: «Ακόμα και μια "καθαρή" έξοδος στις αγορές δεν συνεπάγεται και έξοδο από κάθε επιτήρηση! Επίσης, η πιθανόν αναγκαία προληπτική γραμμή στήριξης και ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους θα συνοδεύονται από οικονομική εποπτεία».