Skip to main content

Καμπανάκι για πτώση της ανταγωνιστικότητας των ροδάκινων

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας υπογραμμίζει ότι παρότι η παραγωγή αυξήθηκε στους 380.000 τ. έναντι 277.000 τ. πέρσι, υπολείπεται των προσδοκιών.

Καμπανάκι για την πτώση της ανταγωνιστικότητας στα ροδάκινα χτυπάει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας. 

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι παρότι η παραγωγή ανήλθε στους 380.000 τ. έναντι 277.000 τ. του προηγούμενου έτους, υπολείπεται των προσδοκιών. Βασικά προβλήματα της φετινής παραγωγής ήταν η μικροκαρπία και η συγκομιδή μεγάλου ποσοστού ανώριμων-πράσινων ροδακίνων.

«Τις αιτίες της μικροκαρπίας προφανώς τις γνωρίζουν καλά οι παραγωγοί μας και ελπίζουμε να τις θεραπευόσουν την επόμενη περίοδο. Ανεξήγητη παραμένει η επιμονή στην συλλογή πράσινων ροδακίνων» σημειώνει η Ένωση. 

Σύμφωνα με την Ένωση, τα δυο αυτά χαρακτηριστικά, αλλά κι άλλα ποιοτικά προβλήματα, συνέβαλαν σε θεαματική αύξηση του κόστους αφού δεκάδες χιλιάδες τόννοι αγοράστηκαν ως α’ ποιότητα και τελικά οδηγήθηκαν στην χυμοποίηση. «Διακινδυνεύεται έτσι η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά, αφού υπάρχει κίνδυνος να αμφισβητηθεί και η ποιοτική του υπεροχή» πρόσθεσε.

«Είναι απόλυτα κατανοητή η δύσκολη θέση των παραγωγών μας στο περιβάλλον κρίσης που όλοι λειτουργούμε (κόστος παραγωγής, ασφαλιστικά, φορολογία κ.τ.λ.). Οφείλουμε όμως όλοι μας, να αγωνιστούμε για να κρατήσουμε ζωντανό το μόνο ίσως προϊόν της περιοχής που αξιοποιείται στο σύνολό του και εξάγεται σ’ όλο τον κόσμο» επισήμανε η Ένωση προσθέτοντας ότι ξεκινάει μια προσπάθεια διαλόγου και συνεννοήσης με τους παραγωγούς ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών και να γίνουν κατανοητά και να λυθούν τα προβλήματα.

«Παραγωγοί, βιομηχανίες και εργαζόμενοι οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε την θέση του προϊόντος μας στην παγκόσμια αγορά για να έχουμε εισοδήματα που θα ικανοποιούν όλους. Πρέπει να απογοητεύσουμε τους ανταγωνιστές μας» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.