Skip to main content

Κανένας συναγερμός για σεισμό στη Θεσσαλονίκη

Έλεγχο ρουτίνας χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας το έγγραφο του ΕΚΕΠΥ προς τις ΔΥΠΕ, διαβεβαιώνοντας πως δεν δόθηκε σήμα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού.
Κανένα ζήτημα «συναγερμού» για σεισμό στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, σχετικά με το έγγραφο που απέστειλε τη Δευτέρα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, πρόκειται για έναν τυπικό και τακτικό έλεγχο ρουτίνας, με τον οποίο εξετάζεται κατά πόσο τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Το θέμα πήρε διαστάσεις, καθώς Μέσο Ενημέρωσης της πόλης απέδωσε το εν λόγω έγγραφο σε πρόθεση του υπουργείου Υγείας να θέσει σε συναγερμό τα νοσοκομεία της πόλης, μετά τις σεισμικές δονήσεις 4,5 και 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Αρναία Χαλκιδικής. «Πρόκειται για ένα έγγραφο που αποστέλλεται στο πλαίσιο καθιερωμένου ελέγχου ρουτίνας και δεν αφορά περίπτωση συναγερμού», διαβεβαιώνει το υπουργείο. Σχετικά τον χαρακτηρισμό του επίμαχου εγγράφου ως «Επείγον- Εμπιστευτικό», το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει πως ο παραπάνω τίτλος δεν το διαφοροποιεί από παρόμοια έγγραφα που έχουν αποσταλεί κατά το παρελθόν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η διαρροή του ζητήματος αποδίδεται σε εσωτερικές τριβές ανάμεσα στη διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και του ΕΚΕΠΥ.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, σχετικά με το ενδεχόμενο να γνωρίσει η Θεσσαλονίκη ισχυρό σεισμό και να ζήσει καταστάσεις του 1978.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στη Θεσσαλονίκη, διαβεβαιώνει στη Voria.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, καθησυχάζοντας για τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην πόλη-ανησυχία που εντείνεται από διάφορα δημοσιεύματα.

Ο κ. Καρακώστας υπογραμμίζει ότι δεν έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα συχνή σεισμική δραστηριότητα και τα επίπεδα χαρακτηρίζονται φυσιολογικά. «Τα δεδομένα που έχουμε δεν μας δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μεγάλος σεισμός. Έχουμε μία κανονική σεισμική δραστηριότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.