Skip to main content

Ενστάσεις των θεσμών για το συντελεστή 8% της εισφοράς αλληλεγγύης

Η πρώτη διαφωνία στη διαπραγμάτευση. Ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά, στο τραπέζι η δημιουργία διυπουργικής για τους φόρους υπέρ τρίτων.

H επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ είναι η πρώτη διαφωνία που προκύπτει στη νέα διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζητούν την  κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή στις 10.00 με τους υπουργούς κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και κ. Γιώργο Σταθάκη, σε μία συνάντηση γνωριμίας, όπως χαρακτηρίζεται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν και σήμερα τις εργασίες τους με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων.

Επιπλέον, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ενημερώνουν ότι μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας, προσθέτουν.
 
Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που, όπως τονίζεται, θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας.

Όσον αφορά το δημοσίευμα των Financial Times ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι:

- Το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις,
- Η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή. Δεκάδες οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ στο θέμα αυτό.