Skip to main content

«Καπέλο» 13 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τόκους το 2009

Επιπλέον 13 δισ. ευρώ θα αναγκαστεί να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο σε τόκους για το χρέος που πρόκειται να πουλήσει φέτος, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του spread, σύμφωνα με κοινή έρευνα του Bloombe
Επιπλέον 13 δισ. ευρώ θα αναγκαστεί να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο σε τόκους για το χρέος που πρόκειται να πουλήσει φέτος, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του spread, σύμφωνα με κοινή έρευνα του Bloomberg και της Credit Agricole Corporate and Investment Bank.

Αναλυτικότερα, ο τόκος των τριών ομολόγων που ήδη έχει εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνεται στα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ αν είχαν διατηρηθεί τα spread στα προ κρίσης επίπεδα, το κόστος θα ανερχόταν μόλις στα 3,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η χώρα μας θα επιβαρυνθεί με επιπλέον δαπάνες ύψους 18,9 δισ. ευρώ από τόκους για τις υπόλοιπες φετινές εκδόσεις, έναντι 9,4 δισ. ευρώ που θα χρεωνόταν το διάστημα 2000-2008.

Όπως προβλέπει η Credit Agricole, η Ελλάδα θα πουλήσει 8 δισ. ευρώ σε 5ετή ομόλογα, 4 δισ. ευρώ σε 15ετή ομόλογα, 8 δισ. ευρώ σε 10ετή, 3 δισ. ευρώ σε 30ετή και 5 δισ. ευρώ σε 5ετή κυμαινόμενα.