Skip to main content

Καραμούζης: Σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον παρά την αβεβαιότητα

Είμαι πεπεισμένος ότι, ύστερα από τη μεγάλη ταλαιπωρία όλων μας γυρίζουμε σελίδα προς καλύτερες μέρες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank.

Παρά τις αβεβαιότητες, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει σοβαρό, αρκεί το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης να είναι φιλικό για τους επενδυτές και η κυβέρνηση να υλοποιεί καθημερινά με συνέπεια το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της, τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Νίκος Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση της Grant Thornton.

«Οι επόμενες 50 ημέρες είναι κρίσιμες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στοχεύουμε, παρά το εξαιρετικά σφιχτό και απαιτητικό χρονοδιάγραμμα και τις σημαντικές αβεβαιότητες, να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις αυξήσεις κεφαλαίου και με άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων, πριν το τέλος Νοεμβρίου 2015, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test από την ΕΚΤ, κοντά στα τέλη Οκτωβρίου» επισήμανε ο ίδιος

«Είμαι πεπεισμένος ότι, ύστερα από τη μεγάλη ταλαιπωρία όλων μας και, κυρίως, των εργαζομένων, τα τελευταία πέντε χρόνια, με πειραματισμούς, άρνηση της πραγματικότητας και του προβλήματος, με διαρκή αναζήτηση της εύκολης λύσης, εκατέρωθεν πολιτικές τροφοδότησης της αβεβαιότητας, ανασφάλειας και των κινδύνων, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, με αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με συγκρουσιακές συνθήκες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και εκτιμώ ότι γυρίζουμε σελίδα προς καλύτερες μέρες» ανέφερε ο Νίκος Καραμούζης.

Επισήμανε ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έδωσαν οριστική απάντηση στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, συνεργασία, κοινή πορεία ή σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η επιλογή των πολιτών ήταν ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους μας. Η χώρα έχει τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και σταδιακά στην ομαλότητα και την ηρεμία. Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η μόνη ασφαλής απάντηση στις προκλήσεις της μεγάλης ανεργίας, της δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, του υψηλού δημοσίου χρέους, της υπερφορολόγησης και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η διατήρηση πολιτικών λιτότητας σε καθεστώς οικονομικής στασιμότητας αποτελεί βέβαιη συνταγή συντήρησης της κρίσης. Πρέπει να συνδυάσουμε τις μεταρρυθμίσεις με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την οικονομική εξωστρέφεια. Χρειάζεται να στηρίξουμε όλοι την εθνική προσπάθεια. Είναι ευθύνη όλων μας και όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης».

Στόχος όλων μας, είπε είναι η διαμόρφωση συναινετικά ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, που απελευθερώνει τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αναδεικνύει τα συγκριτικά μας παραγωγικά πλεονεκτήματα, μετατρέπει την Ελλάδα σε σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία και καθιστά τον τόπο ελκυστικό για οικονομική δραστηριότητα, επενδύσεις και εξωστρεφή οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι τρεις κομβικές αλλαγές θα καθορίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος:

- «Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία,
- η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ανάκαμψη των επενδύσεων,
- ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η αναβάθμιση των θεσμών».