Skip to main content

Καραμούζης: Στόχος η ετήσια μείωση των κόκκινων δανείων κατά 10 δισ.

Η σημερινή πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες δεν συνίσταται στην κεφαλαιακή επάρκεια, ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης.

Αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζητεί ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

«Η σημερινή πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες δεν συνίσταται στην κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά στην ισχυρή θέληση των διοικήσεων για την εκκαθάριση των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων» δηλώνει και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ενός κατάλληλου μηχανισμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ρεαλιστική βάση, οι τράπεζες στοχεύουν να περιορίσουν τα προβληματικά δάνεια κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ετησίως, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις πιθανές μεθόδους για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων» σπεύδει να προσθέσει.

Στη συνέχεια, προτείνει τη δημιουργία μίας «bad bank», με τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ιδιωτών επενδυτών, για τα μεγάλα εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Καταλήγοντας ωστόσο, προειδοποιεί για τον κίνδυνο «μαζικών εξαναγκαστικών πωλήσεων προβληματικών δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές», εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο προκαλεί περισσότερη ζημιά, παρά όφελος.

«Μία τέτοια πολιτική σίγουρα θα εγείρει ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια, θα προκαλέσει εκροή καταθέσεων, θα επιμηκύνει τα capital controls και θα θέσει εμπόδια στην πρόσβαση των τραπεζών στην αγορά» εξηγεί αναλυτικά.