Skip to main content

Ίλιγγο προκαλούν τα στοιχεία για τα χρέη των μικρών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόλις 400 επιχειρήσεις στη χώρα μας μπορούν να χαρακτηριστούν μεσαίες και μεγάλες, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα...

Σχεδόν το 60% των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται σε καθυστέρηση. Το ποσοστό προκαλεί ίλιγγο, ωστόσο απηχεί την σκληρή πραγματικότητα, καθώς προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων, από τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας.

Μάλιστα, με βάση την ίδια ανάλυση, προκύπτει ότι ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών όπου το 70% των δανείων δεν εξυπηρετείται.

Συγκεκριμένα, και ανά κατηγορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα στις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο 29% σε δάνεια συνολικού ύψους 51 δισ., ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι στο 59,9% σε σύνολο δανείων 39,2 δισ.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν το 67,2%, σε σύνολο δανείων ύψους 25 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης των καθυστερήσεων αποτυπώνει ανάγλυφα το γεγονός ότι όσο πιο μικρή είναι μια επιχείρηση τόσο περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζει.

Το πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια της εγχώριας οικονομίας, καθώς πρόκειται για μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που επιβιώνουν πολύ δύσκολα. Και να σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόλις 400 επιχειρήσεις στη χώρα μπορούν να χαρακτηριστούν μεσαίες και μεγάλες, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων να απασχολούν λιγότερα από 3 άτομα και πολλές μόνο έναν: τον επίδοξο επιχειρηματία.

Το συμπέρασμα αυτό, σε συνδυασμό με τα παραπάνω στοιχεία της ΤτΕ, εξηγούν για ποιο λόγο η κατάσταση (και η ψυχολογία) στην αγορά βρίσκεται στο ναδίρ.