Skip to main content

Σοκ για τον βιασμό και τα βασανιστήρια ανήλικων από μάνα και πατριό

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν κατά περίπτωση ένοχοι για βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκων, σωματική βλάβη και άλλα αδικήματα.

Υπάρχουν φορές που οι λέξεις αδυνατούν για να περιγράψουν μια κατάσταση, σαν κι' αυτή που εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Δύο αδέλφια, σε ηλικία 6 και 8 χρονών, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βασανιστηρίων από την ίδια τους τη μάνα, τον πατριό τους και τους φίλους του, που τους έκαναν τη ζωή «κόλαση».

Η φρίκη ξανά ζωντάνεψε μέσα στην αίθουσα του κακουργοδικείου, και όσα ακούστηκαν προκάλεσαν αηδία σε όσους παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκων, σωματική βλάβη με μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου κι άλλα βαριά αδικήματα, κατά περίπτωση.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον πατριό και τη μάνα, αντίστοιχα, με συνολικές ποινές κάθειρξης 47 ετών και 40 ετών (η εκτιταία ποινή δεν υπερβαίνει τα 25 έτη). Επίσης, επέβαλε  συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών στον φίλο του πατριού και συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών σ' έναν γείτονα. Οι τρεις πρώτοι επέστρεψαν στη φυλακή όπου παρέμεναν προσωρινά κρατούμενοι μετά τη σύλληψή τους. Η ποινή του τέταρτου κατηγορούμενου μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ/μέρα.

Η μάνα αρνήθηκε την αποπλάνηση των παιδιών της, ενώ είπε ότι το ένα παιδί «κατά λάθος κάηκε από καυτό λάδι επειδή ανέβηκε σε σκαμπό και έριξε το τηγάνι». Παραδέχτηκε ότι ο πρώτος και ο τρίτος κατηγορούμενος «πείραζαν τα παιδιά». Οι δύο τελευταίοι χαρακτήρισαν μυθεύματα τα λεγόμενα των παιδιών αλλά ο πατριός παραδέχτηκε ότι μια φόρα «κατά λάθος, μου έφυγε το πιάτο απ' το χέρι» και τραυμάτισε το ένα παιδί, και άλλη μια είπε ότι τα χτύπησε με τη παντόφλα επειδή «ήταν ζωηρά».

Τα δύο παιδιά ήδη φιλοξενούνται σε ίδρυμα προστασίας ανηλίκων.

Η ειδική ψυχολόγος που εξέτασε τα δύο ανήλικα αδέλφια κατέθεσε στο δικαστήριο ότι: «Ο μικρότερος είχε καμμένο πόδι, καμπούριαζε και πιπίλιζε το δάκτυλο του. Ξύπνουσε με φοβίες και ανησυχίες. Φοβόταν τους ανθρώπους. Ο μεγαλύτερος ανέφερε ότι έχει φάει πολύ ξύλο για λογαριασμό του μικρότερου αδελφού του. Τα παιδιά έλεγαν ότι "ο πρώην φίλος της μαμάς είναι κακός, μας έσβηνε τσιγάρα στην πλάτη. Μαζί με τους φίλους του, μας ζητούσαν να κατεβάσουμε τα παντελόνια και να δείχνουμε το μόριο μας. Αυτοί γελούσαν". Το παιδί είχε την αίσθηση ότι προκαλούσε γέλιο και του θεωρούσε φυσικό».

«Τη μητέρα δεν την ήθελαν. Έλεγαν ότι από τότε που άρχισε να συμβιώνει με τον σύντροφό της, έγινε πιο δύσκολη η ζωή τους». Ο μεγαλύτερος είπε ότι: «Η μαμά έριξε καυτό λάδι στο μικρότερο αδελφό. Όταν κοιμόμασταν μας έπιανε το πέος. Μου το έχει γλείψει. Μας φώναζε "ελάτε να κάνουμε σεξ". Του μικρότερου του είχε ζητήσει να τη φιλήσει στο αιδοίο» κατέθεσε η μάρτυρας η οποία αναφέρθηκε και στα λεγόμενα των παιδιών για τους βιασμούς και τα άλλα μαρτύρια που υπέστησαν.

Ο μικρός εκμυστηρεύτηκε ότι: «Μια φορά πήραμε λεφτά από το παντελόνι του πατριού για να πάρουμε παγωτό. Ήρθε ο φίλος του, με πήγε στο σπίτι, με έδεσε με αλυσίδες και με κρατούσε».

Η ψυχολόγος δήλωσε πεπεισμένη ότι συνέβησαν όσα κατήγγειλαν τα θύματα: «Είμαστε απόλυτα σίγουροι για την κακοποίηση των παιδιών επειδή μίλησαν με συγκεκριμένες λεπτομέρειες», ανέφερε.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι «χρησιμοποιώντας σωματική βία εξανάγκασαν τα παιδιά σε εξώγαμη συνουσία και τους προκάλεσαν σωματικές βλάβες», από το 2011 έως το 2013, σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα.

Στο κατηγορητήριο αναγράφεται ότι ο πατριός μαζί με τη μητέρα «εν είδει τιμωρίας έσβηναν τσιγάρα στην πλάτη των παιδιών τα οποία λόγω ανηλικότητας ήταν αδύνατο να αντισταθούν».

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: Μαστίγωναν τον μεγαλύτερο αδελφό, με την αγκράφα της ζώνης και το καλώδιο του ηλεκτρικού σίδερου, σε διάφορα σημεία του σώματος του, προκαλώντας σ' αυτόν αφόρητο πόνο. Ο πατριός πέταξε πιάτο προκαλώντας στον ίδιο ανήλικο τομή στο αυτί για την αποκατάσταση της οποίας απαιτήθηκε χειρουργική συρραφή. 

Σε άλλο περιστατικό, ενώ έπαιζε με τους φίλους του στο προαύλιο εκκλησίας, ο πατριός τον γύρισε ανάποδα κρατώντας τον απ' τα πόδια και χτύπησε με πρόθεση το κεφάλι του στο τσιμέντο ενώ για την αποκατάσταση του τραύματος απαιτήθηκε χειρουργική συρραφή.