Skip to main content

Καταδίκη επίθεσης σε νοτιοκορεάτικη κορβέτα

Καταδίκασε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επίθεση που οδήγησε στο ναυάγιο μιας νοτιοκορεάτικης κορβέτας, χωρίς ωστόσο να αποδώσει ξεκάθαρα το συμβάν στη Βόρεια Κορέα.
Καταδίκασε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επίθεση που οδήγησε στο ναυάγιο μιας νοτιοκορεάτικης κορβέτας, χωρίς ωστόσο να αποδώσει ξεκάθαρα το συμβάν στη Βόρεια Κορέα, σε διακήρυξή του που υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για το γεγονός ότι η έρευνα που διενήργησε η Νότια Κορέα, με τη συμμετοχή και πέντε άλλων κρατών, οδήγησε στο συμπέρασμα της ευθύνης της Βόρειας Κορέας για την επίθεση, σύμφωνα με τη διακήρυξη που διαβάστηκε εξ ονόματος του Συμβουλίου από τον ασκούντα χρέη προέδρου για τον Ιούλιο, πρεσβευτή της Νιγηρίας, Τζόι Ογκόου.

Από την πλευρά της η Πιονγιάνγκ αρνείται κάθε ευθύνη για την επίθεση, κάτι που επισημαίνεται και στη διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ζητείται, επίσης, στη διακήρυξη, «να ληφθούν τα κατάλληλα και ειρηνικά μέτρα κατά των προσώπων που είναι υπεύθυνα για την επίθεση».

Την εκπόνηση του κειμένου ανέλαβαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) μαζί με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.