Skip to main content

Καταδίκη γερουσιαστή για στήριξη της ιταλικής μαφίας

Το εφετείο του Παλέρμο αναφέρει σε απόφασή του ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναγκάσθηκε να δεχθεί παρασιτική σχέση με τους νονούς της Κόζα Νόστρα.
Αιτιολογώντας αναλυτικά την απόφαση καταδίκης του κεντροδεξιού γερουσιαστή Μαρτσέλλο Ντελ΄ Ούτρι σε επτά χρόνια φυλάκισης για «έξωθεν στήριξη της μαφίας», το εφετείο του Παλέρμο αναφέρει ότι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι «αναγκάσθηκε να δεχθεί παρασιτική σχέση με τους νονούς της Κόζα Νόστρα». Στις εξακόσιες δέκα τέσσερις σελίδες της απόφασής τους, οι Σικελοί δικαστές, υπογραμμίζουν ότι «επί σχεδόν δυο δεκαετίες, αρχίζοντας από το 1975, οι νονοί απέσπασαν από το Μπερλουσκόνι μεγάλα χρηματικά ποσά, υπό μορφή προστασίας για τον ίδιο και για τα μέλη της οικογένειάς του».

Ο Ντελ΄ Ούτρι, εξήντα εννέα ετών, (από τους πιο έμπιστους μάνατζερ και πολιτικούς συνεργάτες του Μπερλουσκόνι) στην αιτιολόγηση της καταδικαστικής απόφασης, παρουσιάζεται ως μεσάζοντας ανάμεσα στην σικελική μαφία και στον «μίστερ τιβί» Το εφετείο θεώρησε απόλυτα έγκυρη την κατάθεση μετανοημένου μαφιόζου Φραντσέσκο Ντι Κάρλο, κατά την οποία, ο Καβαλιέρε είχε προσλάβει στην βίλα του, τον μαφιόζο Βιτόριο Μάγκανο. Ο Μάγκανο, σύμφωνα με το εφετείο του Παλέρμο, ήταν μόνον τυπικά ο σταβλίτης της έπαυλης του «μίστερ τιβί», έξω από το Μιλάνο. Στην πραγματικότητα, έπρεπε να προστατέψει την σωματική ακεραιότητα του ανερχόμενου επιχειρηματία Μπερλουσκόνι και των συγγενικών του προσώπων. Η δικαστική απόφαση, αναφέρει, επίσης, ότι στην δεκαετία του ογδόντα, αρχίζουν να καταβάλλονται στα ταμεία της μαφίας, και άλλα ποσά, από τον τηλεοπτικό όμιλο Φίνινβεστ (ιδιοκτησίας του Καβαλιέρε) «για να μπορέσουν να τοποθετηθούν ανενόχλητα, στην Σικελία, οι αναγκαίοι τηλεοπτικοί αναμεταδότες». Σύμφωνα με τους εφέτες του Παλέρμο, αντιθέτως, δεν συγκεντρώθηκαν τα αναγκαία στοιχεία, για να αποδειχθεί ότι ο γερουσιαστής Μαρτσέλλο Ντελ΄ Ούτρι είχε υπογράψει μια πραγματική «εκλογική συμφωνία στήριξης» με την Κόζα Νόστρα.

Ο Ντελ΄ Ούτρι, σχολιάζοντας την ετυμηγορία της δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι «έχει την μέγιστη εμπιστοσύνη στην απόφαση που θα κληθεί να εκδώσει ο Άρειος Πάγος», ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Ντανιέλε Καπετσόνε, πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια άδικη απόφαση, που αν μη τι άλλο, όμως, απορρίπτει την θεωρεία της εκλογικής συνεργασίας με την Κόζα Νόστρα, που είχε αναπτύξει ο μετανοημένος μαφιόζος Γκάσπαρε Σπατούτσα».Από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, τέλος, ο επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο, τόνισε ότι «τώρα που και οι δικαστικές αποφάσεις κάνουν λόγο για εκ του σύνεγγυς επαφές του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι με την μαφία, ελπίζουμε να βρεθούν 316 βουλευτές που να καταψηφίσουν την κυβέρνησή του, πριν προκαλέσει και άλλες ζημιές στην χώρα μας».