Skip to main content

Καταδίκη πρώην δημάρχου για υπεξαίρεση σχετική με το τροχαίο στα Τέμπη

Καταδικάστηκε με 9ετή κάθειρξη για την υπεξαίρεση που προοριζόταν για την κατασκευή γηπέδων στη μνήμη των 21 μαθητών που χάθηκαν στα Τέμπη το 2003.

Το δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης μείωσε στο μισό την πρωτόδικη ποινή του πρώην δημάρχου Αποστόλου Παύλου Ημαθίας Ελευθέριο Βαλαβάνη ο οποίος καταδικάστηκε με 9ετή κάθειρξη για την υπεξαίρεση που προοριζόταν για την κατασκευή γηπέδων στη μνήμη των 21 μαθητών που χάθηκαν στα Τέμπη, το 2003.

Κρίθηκε ένοχος μαζί με τον συγκατηγορούμενο του ταμεία του δήμου ο οποίος καταδικάστηκε με ποινή 5 ετών εξαγοράσιμη προς τρία ευρώ την ημέρα. Και στους δύο αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί με ποινές κάθειρξης 18 ετών και 10 ετών, αντίστοιχα, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η έφεση δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ποινή του δημάρχου ο οποίος είχε οδηγηθεί στη φυλακή ενώ αποφυλακίστηκε ύστερα από δύο χρόνια για λόγους υγείας.

Αρχικά διαπιστώθηκε ταμειακό έλλειμμα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Σ' αυτό το χρηματικό ποσό περιλαμβανόταν επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ, ύψους 400.000 ευρώ, στη μνήμη των μαθητών του Μακροχωρίου Ημαθίας που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο τροχαίο των Τεμπών, και προοριζόταν για αθλητικές εγκαταστάσεις. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε  ότι το ποσό της υπεξαίρεσης ανέρχεται σε 321.000 ευρώ, καθώς δέχτηκε ότι τα υπόλοιπα χρήματα καταναλώθηκαν  σε άλλες πληρωμές έργων, υπαλλήλων και προμηθευτών του δήμου.