Skip to main content

Κατακόρυφη αύξηση των δανείων της Παρευξείνιας σε ελληνικές εταιρείες

Πολλαπλασιάσθηκαν το 2016 τα εγκεκριμένα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα ανέβασε την συμμετοχή της στο χαρτοφυλάκιο δανείων της ΤΕΑΕΠ.

Κατακόρυφα αυξήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στα δάνεια που ενέκρινε και χορήγησε η Τράπεζα Εμπορίου& Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου το 2016, με δύο επιχειρηματικά projects να λαμβάνουν το συνολικό ποσό των 65 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που στη συγκεκριμένη χρονιά φέρνει τη χώρα μας δεύτερη, μετά την Βουλγαρία με 68 εκατ. ευρώ, στην άντληση αναπτυξιακών πόρων.

Για τις ελληνικές, εξωστρεφείς, επιχειρήσεις, η δυνατότητα υποστήριξης των επενδυτικών τους σχεδίων από την Παρευξείνια Τράπεζα, σε μία εποχή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζει προβλήματα ρευστότητας, είναι πολύ σημαντική και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς.

Το 2016, δύο επιχειρηματικά σχέδια, του ΟΤΕ και του Stone Group/Marmor, εξασφάλισαν την χρηματοδότηση τους με 50 και 15 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Με αυτά τα 65 εκατ., σε σύνολο εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων προς όλες τις χώρες - μέλη της ΤΕΑΕΠ 425 εκατ. ευρώ, το "ελληνικό μερίδιο" στα νέα δάνεια διαμορφώθηκε στο 15,3%, πλησιάζοντας πιο κοντά στο μετοχικό μερίδιο της Ελλάδας η οποία με ποσοστό 16,5% είναι μία από τις τρεις μεγάλες μετόχους της διεθνούς Τράπεζας.

Το 2016 η ΤΕΑΕΠ, με τα δάνεια των 65 εκατ. , ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις για ελληνικές επιχειρήσεις που σε σύγκριση με τα 9,2 εκατ. του 2015 (σε MLS και Χατζηιωάννου) ήταν επταπλάσιο. Αλλά και πριν το 2015 τα δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις ήταν, σε ποσά, περιορισμένα. Συγκεκριμένα το 2014 εγκρίθηκαν 15,5 εκατ (για Terna και Π. Παυλίδης). Το 2013 ήταν στο απόλυτο '0', ενώ το 2012 για το project της ενεργειακής Enexon Hellas εγκρίθηκαν 38 εκατ. ευρώ, σίγουρα σημαντικό δάνειο αν συγκριθεί με το ένα project του 2011, που χρηματοδοτήθηκε με 6 εκατ. ευρώ ( σ.σ της Terna Energy).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, το σύνολο των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεών της το 2016 ανήλθε σε 425 εκατ. ευρώ, έναντι των 487,2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς, παρότι στόχος της διοίκησης της ΤΕΑΕΠ είναι η ετήσια αύξηση του ενεργού χαρτοφυλακίου της κατά 7,5%.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα η Voria.gr γνωρίζει ότι υπάρχουν στην αναμονή, στο λεγόμενο pipeline, δύο δάνεια ιδιωτών εκ των οποίων το ένα αφορά μεγάλο project ενέργειας και το άλλο μεταφορών.

Να σημειωθεί ότι η ΤΕΑΕΠ- που το 2016 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατέκτησε το "Best Regional Developmeνt Bank Global Award" από το Capital Finance International- στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωσε το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής 20 εκατ ευρώ στην ρωσική TRANSKAPITALBANK προκειμένου στην επόμενη πενταετία να διευκολυνθεί στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.