Skip to main content

Κατακόρυφη αύξηση των πτωχεύσεων στη Βουλγαρία

Ο αριθμός των βουλγαρικών επιχειρήσεων που εισήχθησαν σε διαδικασίες πτώχευσης στους εννέα πρώτους μήνες του 2009 αυξήθηκε κατά 141% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Ο αριθμός των βουλγαρικών επιχειρήσεων που εισήχθησαν σε διαδικασίες πτώχευσης στους 9 πρώτους μήνες του 2009 αυξήθηκε κατά 141% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία Coface Bulgaria.

Παράλληλα, η αύξηση των σχετικών διαδικασιών στους πρώτους μήνες του 2010 ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Σόφια και τη Βάρνα, καθώς μόνο στην τελευταία ο αριθμός τους ξεπέρασε ήδη τον αντίστοιχο ολόκληρου του 2009, επισημαίνει η πρόεδρος της τοπικής δικαστικής αρχής, κα Βανούχι Αρακελιάν, προσθέτοντας πως τα δύο αυτά αστικά κέντρα χαρακτηρίζονται από έντονη οικονομική ανάπτυξη, ενώ η κρίση ασκεί ιδιαίτερα έντονες επιδράσεις στους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Από τη μεριά τους οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν πως αντιμετωπίζουν έλλειψη κεφαλαίων κίνησης και ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, το επόμενο κύμα αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους εκ νέου με πιστωτικούς πόρους θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση και επιδείνωση των όρων εξυπηρέτησης των οφειλών τους, ολοκληρώνοντας το σχετικό φαύλο κύκλο.

Από την ανάλυση των σχετικών δικαστικών διαδικασιών προκύπτει πως οι δυσκολίες των επιχειρήσεων δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς, σταθερής και μη αναστρέψιμης τάσης «αποκεφαλαιοποίησής» τους, η οποία συνοδεύεται από μία συνεχή αύξηση των οφειλών τους, επισημαίνει η κα Αρακελιάν.